http://opole.gazeta.pl/opole/1,35086,81 ... dziny.html
Piotr Radoliński pisze:OPOLE - W niespełna 3 godziny do Warszawy
http://opole.gazeta.pl/op...zy_godziny.html
Janusz Karlikowski pisze:I to jest niestety naga prawda. Ceny IC, EC i tego typu to nie sa ceny dla "normalnych" ludzi. Jak dla mnie 44zł do/z Warszawy w kiepskim TLK to strasznie dużo. W takich sytuacjach będzie wygrywał transport samochodowy, choć jakoś na trasie Cze-wa - Warszawa zbytnio się tu nikt nie kwapi.
Z drugiej strony: podróż do Wrocławia. Bilet na poc. osobowy (jest taki jeden bez przesiadki) kosztuje 100% 27zł. W porównywalnych cenach jest nasz PKS lub Głogów. Hrubieszów trochę zawyża, ale to zasługa studentów, bo jeździ ich tylu, że byłbym głupi jako prezes "Hrubieszowa" i nie podnosić cen. O brak klienta długo może się nei martwić. Pytanie ile taki ekspres do Wrocławia miałby kosztować, o jakiej porze jechać i ILE jechać. Zakładam, że 2h30min do Wrocławia dziś skrócić się da niewiele (skąd optymizm w artykule). Zauważmy, że nawet na pozornie dwutorowym odcinku do Lublińca tak na prawdę mamy odcinek jednotorowy w pobliżu wiaduktu na Węglówką. Za Lublińcem jednotor itd itd.
Popierajmy kolej, tylko nie przy pomocy głupich pustych haseł pisanych czasem w bardzo poważnych gazetach. Mierzmy siły na zamiary. Dobrze, że ktoś tam dodał pod koniec, że do Euro 2012 to NIE NIE, może za kilka lat. Dobrze, że woda sodowa nie wszystkim uderza od razu do głowy.
Często jednak działania polityków o innych osób mających "cos do powiedzenia" są podobne do sytuacji np. z plaży. Stoi chłopak, gapi się na jakąs tam i mówi: mam plan dziś wieczorem ona będzie moja. Jakże typowo polskie i ... amerykańskie przy okazji
Rafał Lamch pisze:Niekoniecznie wolniej
Janusz Karlikowski pisze:Parada w Wolsztynie daja tak wielkie emocjonalne przezycia, że nie patrzy się na zegarek
Jasiek Mucha pisze:reszta to już tylko spalinówki
Janusz Karlikowski pisze:Nie narzekaj na spalinówki. ja dziś wiele bym oddał za możliwość jeszcze raz przejechania się trójwagonowym składem Bonanza + SP45 na odcinku Gryfów Śląski - Świeradów Zdrój.
To było zawrotne tempo, jak przekroczył gdzieś 15km/h to już było chyba apogeum.
Janusz Karlikowski pisze:Na pewno "Roztocze". Cudowny pociąg i jakie widoki.
Finał w Zamościu
Piotr Radoliński pisze:KOŁOBRZEG - POZNAŃ - pociag koszmar... http://www.tvn24.pl/-1,1680641,0,1,poci ... omosc.html
Jasiek Mucha pisze:No i jak zwykle, trzeba pismaków sprostować.
Nie jeden wagon, a jeden EZT (złożony z trzech członów), ale jeden wagon "drastyczniej" brzmi. No i nie PKP, a Przewozy Regionalne...
Swoją drogą, to "pół Polski" też jest moim zdaniem naciągnięte.
Garro pisze:LUBLIN-WROCŁAW: Ja wczoraj nie dałem rady wsiąść do pociągu, zaraz za stopiami już ludzie siedzieli. Były trzy dwójki i jedna jedynka!
Bartosz Kowalski pisze:Problem jest taki że ten kurs wykonuje PKS Zakopane z PKS Łódź na spółkę.akurat jechało Zakopane ale z tego co słyszałem to firma ma problemy komornik zabrał im klika wozów.
Bartosz Kowalski pisze:Ja na necie wydziałem ogłoszenie sprzedaży Setry S317GT HD,Setry S 315GT HD,Mercedesa 0350RHD i Mercedesa 0404
Wróć do „Systemy transportowe - organizacja komunikacji, infrastruktura”
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość