Oznaczenia linii 1, 2, i 3

Dyskusje nt. rozbudowy częstochowskiej sieci tramwajowej w dzielnicach Wrzosowiak, Błeszno, Raków
Awatar użytkownika
Krzysiek Ociepa
Posty: 3159
Rejestracja: 19 marca 2008, 20:24
Lokalizacja: Częstochowa
Kontaktowanie:
Status: Offline

Oznaczenia linii 1, 2, i 3

Postautor: Krzysiek Ociepa » 19 października 2012, 17:05

Piotr Radoliński pisze:...no cóż - jak widzę najlepiej jest "jechać" po ludziach (motorniczych) ! A ja wiem, że to wcale nie ich "NIECHĘĆ" jest winna !

Nie chcę po nikim "jechać", ale nie można tłumaczyć obecnego stanu rzeczy niechęcią. Przykład idzie z góry, a skoro góra przez dwa lata nie potrafiła przygotować kilku składów do otwarcia linii nr 3, to nie można teraz zwalać na niechęć motorniczych. Choć i Ich powinno się w kwestii oznaczeń porządnie przypilnować.

Awatar użytkownika
Michał Grzegorczyk
Posty: 8349
Rejestracja: 05 stycznia 2010, 23:21
Lokalizacja: Częstochowa
Status: Offline

Oznaczenia linii 1, 2, i 3

Postautor: Michał Grzegorczyk » 19 października 2012, 17:10

Tomasz Haładyj pisze:Linia 2 musi zostać, bo to jest związane z 2+.

Więc mówię, że teraz zlikwidować, a po zbudowaniu torów na Rakowie linia wróci. Od 1971 do 1991 roku linii 2 też nie było.

Awatar użytkownika
Piotr Radoliński
Członek CKMKM
Posty: 21139
Rejestracja: 21 kwietnia 2010, 19:25
Lokalizacja: CZĘSTOCHOWA
Status: Offline

Oznaczenia linii 1, 2, i 3

Postautor: Piotr Radoliński » 19 października 2012, 19:56

Krzysiek Ociepa pisze:... a skoro góra przez dwa lata nie potrafiła przygotować kilku składów do otwarcia linii nr 3, to nie można teraz zwalać na niechęć motorniczych.
...to nie "góra" zwala na motorniczych - nigdzie tak nie stwierdziłem - to my - miłośnicy - winimy ich za to ! Mam pretensje do nas, do miłośników...! Nie mieszajmy do tego "góry".

Łukasz Najman
Posty: 2051
Rejestracja: 27 grudnia 2009, 19:15
Lokalizacja: Częstochowa/Błeszno
Kontaktowanie:
Status: Offline

Oznaczenia linii 1, 2, i 3

Postautor: Łukasz Najman » 19 października 2012, 20:10

Dzisiaj skład #638-642 na 3, był w pełni oznaczony. Z przodu tablica, po bokach tablice w obu wagonach, a z tyłu numer linii.

Awatar użytkownika
Krzysiek Ociepa
Posty: 3159
Rejestracja: 19 marca 2008, 20:24
Lokalizacja: Częstochowa
Kontaktowanie:
Status: Offline

Oznaczenia linii 1, 2, i 3

Postautor: Krzysiek Ociepa » 20 października 2012, 00:30

Piotr Radoliński pisze:
Krzysiek Ociepa pisze:... a skoro góra przez dwa lata nie potrafiła przygotować kilku składów do otwarcia linii nr 3, to nie można teraz zwalać na niechęć motorniczych.
...to nie "góra" zwala na motorniczych - nigdzie tak nie stwierdziłem - to my - miłośnicy - winimy ich za to ! Mam pretensje do nas, do miłośników...! Nie mieszajmy do tego "góry".

No, Piotrze, ale skoro ani "góra", ani motorniczowie nie są odpowiedzialni za bałagan w oznakowaniu, to kto? Winy nie można zawiesić w powietrzu, tylko niestety trzeba ją na kogoś zrzucić. Powinien być ład i porządek, ale przez 3 lata nikt tego nie ogarnął (w sensie oznakowania nowej linii). Przecież ktoś musi być za ten nieład odpowiedzialny. No, nawet przed otwarciem TnB był syf, odnośnie oznaczenia linii 1 i 2. Składy z tyłu nie miały żadnego oznaczenia. Dla wielu pasażerów mogło mieć znaczenie, czy jadą "jedynką", czy "dwójką". Było dziadostwo i dziadostwo pozostało do otwarcia TnB. I teraz nie można nikogo głaskać po głowie, mówiąc "nic się nie stało". Stało się, bo przez ponad miesiąc pasażer wsiadający na przystankach FIELDORFA-NILA, PCK i Rondo Mickiewicza idąc od tyłu składu, nie wiedział do tramwaju jakiej linii wsiada. I generalnie nadal tak jest, bo nie we wszystkich składach są z tyłu (o zgrozo) karteczki... Dobre i to, ale jest to prowizorka. Czy dla przedsiębiorstwa, które działa od ponad 60 lat jest jakimś wielkim wyczynem dociąć z dykty kilkanaście, czy nawet kilkadziesiąt równych kwadracików, pomalować je na biało i od szablonu namalować cyferki?

Awatar użytkownika
Piotr Radoliński
Członek CKMKM
Posty: 21139
Rejestracja: 21 kwietnia 2010, 19:25
Lokalizacja: CZĘSTOCHOWA
Status: Offline

Oznaczenia linii 1, 2, i 3

Postautor: Piotr Radoliński » 20 października 2012, 08:41

Krzysiek Ociepa pisze:... a skoro góra przez dwa lata nie potrafiła przygotować kilku składów do otwarcia linii nr 3, to nie można teraz zwalać na niechęć motorniczych.
Piotr Radoliński pisze:...to nie "góra" zwala na motorniczych - nigdzie tak nie stwierdziłem - to my - miłośnicy - winimy ich za to ! Mam pretensje do nas, do miłośników...! Nie mieszajmy do tego "góry".
Krzysiek Ociepa pisze:No, Piotrze, ale skoro ani "góra", ani motorniczowie nie są odpowiedzialni za bałagan w oznakowaniu, to kto?...
Krzyśku ! Rozdzielmy sprawy o których piszemy - mnie chodzi TYLKO o to, że winicie motorniczych o nie zmienianie lub zmienianie wcześniej oznaczenia linii nr 2. Jeżeli natomiast chodzi o spoób oznaczenia - ten mi też nie odpowiada. Z "góry" poszły decyzje o oznakowaniu pojazdów tramwajowych. Niestety nie zostały wykonane. Za co, z resztą, zostały wyciągnięte konsekwencje wobec osób, które zawiniły. Obecne oznakowanie jest takim szybkim "kołem ratunkowym" (jeżeli chodzi o tył pojazdów "105Na). Natomiast co do przodu - nadal nie jest to tak jak powinno być. A swoją drogą to nawet "kodeks drogowy" zabrania umieszczenia na szybie np. "karteczek" - które OGRANICZAJĄ widoczność prowadzącemu pojazd.

Awatar użytkownika
Marcin Strzelecki
Posty: 1761
Rejestracja: 14 czerwca 2011, 22:03
Lokalizacja: Częstochowa
Kontaktowanie:
Status: Offline

Oznaczenia linii 1, 2, i 3

Postautor: Marcin Strzelecki » 20 października 2012, 18:39

Ja wspomniałem że kilka lat wstecz się dało to zasugerowałem że teraz też się Da.
Nikogo o nic nie winie chociaż można to tak zinterpretować.

Awatar użytkownika
Piotr Radoliński
Członek CKMKM
Posty: 21139
Rejestracja: 21 kwietnia 2010, 19:25
Lokalizacja: CZĘSTOCHOWA
Status: Offline

Oznaczenia linii 1, 2, i 3

Postautor: Piotr Radoliński » 20 października 2012, 18:51

Marcin Strzelecki pisze:Ja wspomniałem że kilka lat wstecz się dało to zasugerowałem że teraz też się Da.
Nikogo o nic nie winie chociaż można to tak zinterpretować.
...a bierzesz pod uwagę Marcinie, że wcześniej były znacznie DŁUŻSZE postoje na pętli Fieldorfa ? Ja chcę tylko, abyście się wczuli w rolę tych prowadzących... Mam cicha nadzieję, że jak od nowego roku przerwy będą dłuższe to wszystko sie zmieni - jak trzeba będzie to sam o to poproszę motorniczych aby nie dawali Wam "pożywki" do narzekań ! :P

Awatar użytkownika
Marcin Strzelecki
Posty: 1761
Rejestracja: 14 czerwca 2011, 22:03
Lokalizacja: Częstochowa
Kontaktowanie:
Status: Offline

Oznaczenia linii 1, 2, i 3

Postautor: Marcin Strzelecki » 20 października 2012, 19:02

Przyznaje o tych dłuższych przerwach nie pomyslalem. Jednak jeżeli była by możliwość służę pomocą ;) w zmianie tabliczek :P jak kiedyś :D

Awatar użytkownika
Dominik Wójcik
Posty: 7644
Rejestracja: 15 lutego 2008, 13:01
Lokalizacja: Częstochowa
Kontaktowanie:
Status: Offline

Oznaczenia linii 1, 2, i 3

Postautor: Dominik Wójcik » 21 października 2012, 04:09

Prawdę powiedziawszy, nie można tłumaczyć nieprawidłowego oznakowania opóźnieniem. To jest normalna czynność techniczna, którą nalezy wykonać i czas jej poświęcony jest w pełni usprawiedliwiony !! Co innego opóźnienia nie wyrównane przez bufory postojowe przez niektórych, bo cytuję: "Mam postój, to go biorę i nic mnie nie obchodzi, że mam opóźnienie". Postój, to nie przerwa w pracy!

Awatar użytkownika
Krzysiek Ociepa
Posty: 3159
Rejestracja: 19 marca 2008, 20:24
Lokalizacja: Częstochowa
Kontaktowanie:
Status: Offline

Oznaczenia linii 1, 2, i 3

Postautor: Krzysiek Ociepa » 21 października 2012, 04:57

Wiadomo, że chodzi o to, żeby motorniczy raz na kilka kursów, zmienił na FIELDORFA-NILA tabliczkę z tyłu z 1 na 2 i to samo zrobił na pętli RAKÓW - DW. PKP (z powrotem z 2 na 1). Przecież nie jest to jakiś wielki wysiłek, a podejrzewam, że minuta na to wystarczy. Jak ma 3, to jeździ przez całą zmianę bez problemu. Do jakiegoś czasu tak było i tabliczki były, a co za tym idzie, był porządek. Tyle, że teraz tabliczki zniknęły... a i kasety na tabliczki w wielu wagonach zaginęły bez śladu...

Awatar użytkownika
Dominik Wójcik
Posty: 7644
Rejestracja: 15 lutego 2008, 13:01
Lokalizacja: Częstochowa
Kontaktowanie:
Status: Offline

Oznaczenia linii 1, 2, i 3

Postautor: Dominik Wójcik » 21 października 2012, 10:53

Jako dziecko, patrzyłem na taki bieg. To było mniej, niż pół minuty. Motorowy na końcowym przystanku w czasie, gdy jeszcze pasażerowie wysiadali, wyleciał z kabiny, w I wagonie przekręcił kółeczko, przesiadł się do drugiego przekręcając kółeczko w drugim. Teraz wystarczy przelecieć do tyłu i w kasecie obrócić tablicę.

Jakub Blukacz
Posty: 313
Rejestracja: 14 października 2012, 10:49
Lokalizacja: Częstochowa
Status: Offline

Oznaczenia linii 1, 2, i 3

Postautor: Jakub Blukacz » 22 października 2012, 20:19

Moim zdaniem nie koniecznie trzeba zmieniać na pętli Raków Dworzec PKP tabliczki z tyłu 2 na 1. Co to za różnica jak jedzie na Fieldorfa z tabliczką 2 czy 1. Ważne jedynie żeby wiedzieć czy tramwaj jedzie na Stadion Raków, Kucelin czy Raków PKP.

Awatar użytkownika
Michał Grzegorczyk
Posty: 8349
Rejestracja: 05 stycznia 2010, 23:21
Lokalizacja: Częstochowa
Status: Offline

Oznaczenia linii 1, 2, i 3

Postautor: Michał Grzegorczyk » 22 października 2012, 20:25

Do tego trzeba zmienić nazwę kursów z pętli Raków do pętli Fieldorfa na "2". Inaczej będzie bałagan. Ale całkowicie popieram to lub likiwdację "2".

Jakub Blukacz
Posty: 313
Rejestracja: 14 października 2012, 10:49
Lokalizacja: Częstochowa
Status: Offline

Oznaczenia linii 1, 2, i 3

Postautor: Jakub Blukacz » 22 października 2012, 20:31

Bo co to za różnica pod jakim numerem wraca, a przecież wraca tą samą trasą

Awatar użytkownika
Michał Grzegorczyk
Posty: 8349
Rejestracja: 05 stycznia 2010, 23:21
Lokalizacja: Częstochowa
Status: Offline

Oznaczenia linii 1, 2, i 3

Postautor: Michał Grzegorczyk » 22 października 2012, 20:55

To może ty przekonasz tych, których ja nie dałem tu rady przekonać. Anyway, powodzenia ;)

Jakub Blukacz
Posty: 313
Rejestracja: 14 października 2012, 10:49
Lokalizacja: Częstochowa
Status: Offline

Oznaczenia linii 1, 2, i 3

Postautor: Jakub Blukacz » 22 października 2012, 20:57

Oj nie wiem, nie wiem. Chyba nie dam rady...

Piotr Jeruszka
Posty: 1924
Rejestracja: 15 lutego 2008, 07:54
Lokalizacja: Częstochowa
Status: Offline

Oznaczenia linii 1, 2, i 3

Postautor: Piotr Jeruszka » 29 października 2012, 10:07

Sklad #638-coś tam (linia 3, 9:59 z Wrzosowiaka w kierunku Północy) ma chyba oznaczenia linii 3 na filmie (nad motorniczym). Na pewno nie jest wlozona tablica.

Awatar użytkownika
Dominik Wójcik
Posty: 7644
Rejestracja: 15 lutego 2008, 13:01
Lokalizacja: Częstochowa
Kontaktowanie:
Status: Offline

Oznaczenia linii 1, 2, i 3

Postautor: Dominik Wójcik » 29 października 2012, 10:49

I zapewne nic w negatywie?

Awatar użytkownika
Piotr Radoliński
Członek CKMKM
Posty: 21139
Rejestracja: 21 kwietnia 2010, 19:25
Lokalizacja: CZĘSTOCHOWA
Status: Offline

Oznaczenia linii 1, 2, i 3

Postautor: Piotr Radoliński » 29 października 2012, 11:30

...nie ! Wygląda to mniej więcej tak jak na zdjęciu.
Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
Michał Grzegorczyk
Posty: 8349
Rejestracja: 05 stycznia 2010, 23:21
Lokalizacja: Częstochowa
Status: Offline

Oznaczenia linii 1, 2, i 3

Postautor: Michał Grzegorczyk » 29 października 2012, 11:35

Załóżmy, że niech już będzie czarno na białym, a nie biało na czarnym. Nie o to mi teraz chodzi. Mam takie pytanie: mniejszych liter nie dało się zrobić?! :evil:

Łukasz Najman
Posty: 2051
Rejestracja: 27 grudnia 2009, 19:15
Lokalizacja: Częstochowa/Błeszno
Kontaktowanie:
Status: Offline

Oznaczenia linii 1, 2, i 3

Postautor: Łukasz Najman » 29 października 2012, 11:41

Zaraz nas tu Piotr skarci, że narzekamy, ale... na litość boską, czy namalowanie większych liter to rzecz nie możliwa do realizacji?

Krystian Kukuła
Członek CKMKM
Posty: 1998
Rejestracja: 18 lutego 2008, 20:53
Status: Offline

Oznaczenia linii 1, 2, i 3

Postautor: Krystian Kukuła » 29 października 2012, 11:45

Ale ja tego nie rozumiem po prostu. Nie od dziś wiadomo że pracownicy MPK wchodzą na nasze forum, gdzie przez kilka stron były wałkowane i cytowane projekty filmów Piotra, na pewno je widzieli, a mimo to zrobili takie coś, i zapewne zostanie to już na stałe...

Awatar użytkownika
Tomasz Rorat
Członek CKMKM
Posty: 6656
Rejestracja: 11 lipca 2011, 13:12
Lokalizacja: Częstochowa
Status: Offline

Oznaczenia linii 1, 2, i 3

Postautor: Tomasz Rorat » 29 października 2012, 12:02

A Ja mam nadzieje że to testy !!
że późniejsze będą większe takie jak 1 Kucelin.

Awatar użytkownika
Piotr Radoliński
Członek CKMKM
Posty: 21139
Rejestracja: 21 kwietnia 2010, 19:25
Lokalizacja: CZĘSTOCHOWA
Status: Offline

Oznaczenia linii 1, 2, i 3

Postautor: Piotr Radoliński » 29 października 2012, 12:25

Łukasz Najman pisze:Zaraz nas tu Piotr skarci, że narzekamy, ale... na litość boską, czy namalowanie większych liter to rzecz nie możliwa do realizacji?
...tym razem nie będę nikogo z Was karcił. Macie rację - ta czcionka jest do.... ! Cały czas piszemy - chodzi o CZYTELNOŚĆ ! Ja chciałbym z większej odległości móc odczytać "krańcówkę".
A swoją drogą to dopowiem - jednak "mały" krok do przodu został wykonany. :P

Awatar użytkownika
Janusz Karlikowski
Posty: 16127
Rejestracja: 15 lutego 2008, 08:59
Lokalizacja: Częstochowa
Kontaktowanie:
Status: Offline

Oznaczenia linii 1, 2, i 3

Postautor: Janusz Karlikowski » 29 października 2012, 12:29

Widziałem dziś co najmniej dwa składy z takim filmem. Wiem także, że Michał widział skład jadący al. Pokoju z napisem na filmie: 1 KUCELIN / SZPITAL (w dwóch liniach)

Awatar użytkownika
Piotr Radoliński
Członek CKMKM
Posty: 21139
Rejestracja: 21 kwietnia 2010, 19:25
Lokalizacja: CZĘSTOCHOWA
Status: Offline

Oznaczenia linii 1, 2, i 3

Postautor: Piotr Radoliński » 29 października 2012, 12:41

...podejrzewam, że mogli zastosować nowe filmy !

Awatar użytkownika
Michał Grzegorczyk
Posty: 8349
Rejestracja: 05 stycznia 2010, 23:21
Lokalizacja: Częstochowa
Status: Offline

Oznaczenia linii 1, 2, i 3

Postautor: Michał Grzegorczyk » 29 października 2012, 12:45

To jasne Piotrze, że trzeba zrobić komplet nowych filmów do wszystkich stopiątek, żeby każda mogła jechać w dowolne miejsce. Faktem jest jednak, że czytelność tego jest beznadziejna. Pewnie teraz już żadne propozycje nie pomogą, bo powiedzą, że już zrobione :evil: Swoją drogą przydałoby się zmienić niektóre nazwy pętli w całym systemie. Choćby ten "Raków - dworzec PKP".

Awatar użytkownika
Piotr Radoliński
Członek CKMKM
Posty: 21139
Rejestracja: 21 kwietnia 2010, 19:25
Lokalizacja: CZĘSTOCHOWA
Status: Offline

Oznaczenia linii 1, 2, i 3

Postautor: Piotr Radoliński » 29 października 2012, 12:49

...no cóż ! Podawaliśmy propozycje "na tacy" - szkoda, że Panowie z MPK - czytajacy Forum - nie wzięli sobie "do serca" naszych - słusznych uwag. Powtórzę jeszcze raz - szkoda.

Awatar użytkownika
Michał Grzegorczyk
Posty: 8349
Rejestracja: 05 stycznia 2010, 23:21
Lokalizacja: Częstochowa
Status: Offline

Oznaczenia linii 1, 2, i 3

Postautor: Michał Grzegorczyk » 29 października 2012, 12:53

Ktoś widać chciał wykazać się własnym pomysłem.

Tomasz Haladyj
Członek CKMKM
Posty: 1402
Rejestracja: 20 lutego 2008, 09:16
Status: Offline

Oznaczenia linii 1, 2, i 3

Postautor: Tomasz Haladyj » 29 października 2012, 14:07

Napis napisem, ale ta cyfra ?3? jest straaaaasznie mała. A wystarczyło wziąć centymetr i zmierzyć wielkość ?jedynki? i ?dwójki? na starej taśmie i takąż zrobić ?trójkę?
Nie wiem jak to skomentować, bo z zasady nie używam brzydkich wyrazów... Oni zrobili, żeby było i cię CKMKM odczepił - a nie, żeby to było użyteczne

Tomasz Haladyj
Członek CKMKM
Posty: 1402
Rejestracja: 20 lutego 2008, 09:16
Status: Offline

Oznaczenia linii 1, 2, i 3

Postautor: Tomasz Haladyj » 29 października 2012, 14:18

W ktrym wątku są nasze pomysły oznaczeń bo nie mogę znaleźć (te fotomontaże Piotra)?

Awatar użytkownika
Dominik Wójcik
Posty: 7644
Rejestracja: 15 lutego 2008, 13:01
Lokalizacja: Częstochowa
Kontaktowanie:
Status: Offline

Oznaczenia linii 1, 2, i 3

Postautor: Dominik Wójcik » 29 października 2012, 14:27

Chwila...

Tutaj:
Strona główna forum ? CZĘSTOCHOWA ? Organizacja i realizacja komunikacji ? Oznakowanie linii tramwajowych - projekt klubu

viewtopic.php?f=9&t=2727

Awatar użytkownika
Piotr Radoliński
Członek CKMKM
Posty: 21139
Rejestracja: 21 kwietnia 2010, 19:25
Lokalizacja: CZĘSTOCHOWA
Status: Offline

Oznaczenia linii 1, 2, i 3

Postautor: Piotr Radoliński » 30 października 2012, 13:02

...dziś podejrzane w zajezdni. Jak widać nowe filmy z oznaczeniem trasy linii nr 1...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
Krzysiek Ociepa
Posty: 3159
Rejestracja: 19 marca 2008, 20:24
Lokalizacja: Częstochowa
Kontaktowanie:
Status: Offline

Oznaczenia linii 1, 2, i 3

Postautor: Krzysiek Ociepa » 30 października 2012, 13:30

Cyferki trochę małe, ale ważne że są nowe filmy. Teraz jeszcze muszą się zająć tylnymi oznaczeniami, bo jednak nie wszystkie składy jeżdżą z numerkami.

Awatar użytkownika
Piotr Radoliński
Członek CKMKM
Posty: 21139
Rejestracja: 21 kwietnia 2010, 19:25
Lokalizacja: CZĘSTOCHOWA
Status: Offline

Oznaczenia linii 1, 2, i 3

Postautor: Piotr Radoliński » 30 października 2012, 13:39

...polemizowalbym jednak z wielkością czcionki (czytelnością).

Awatar użytkownika
Konrad Machura
Posty: 1491
Rejestracja: 15 lutego 2008, 14:38
Lokalizacja: Częstochowa
Kontaktowanie:
Status: Offline

Oznaczenia linii 1, 2, i 3

Postautor: Konrad Machura » 30 października 2012, 13:57

Czy to jest zrobione na filmie? Czy poprostu wydrukowane na dużym kawałku papieru?

Awatar użytkownika
Piotr Radoliński
Członek CKMKM
Posty: 21139
Rejestracja: 21 kwietnia 2010, 19:25
Lokalizacja: CZĘSTOCHOWA
Status: Offline

Oznaczenia linii 1, 2, i 3

Postautor: Piotr Radoliński » 30 października 2012, 14:05

...wydaje mi się, że to jest film. A dlatego tak sądzę, że przecież trzeba to przewijać a wyjmowanie i wkładanie "kawałka papieru" w takiej sytuacji jest utrudnione.

Awatar użytkownika
Dominik Wójcik
Posty: 7644
Rejestracja: 15 lutego 2008, 13:01
Lokalizacja: Częstochowa
Kontaktowanie:
Status: Offline

Oznaczenia linii 1, 2, i 3

Postautor: Dominik Wójcik » 30 października 2012, 14:54

No i lak tu o nich dobrze mówić?

Awatar użytkownika
Janusz Karlikowski
Posty: 16127
Rejestracja: 15 lutego 2008, 08:59
Lokalizacja: Częstochowa
Kontaktowanie:
Status: Offline

Oznaczenia linii 1, 2, i 3

Postautor: Janusz Karlikowski » 30 października 2012, 15:13

Wykadrować Wam, czy odczytacie co jest na filmie :lol:
Obrazek

Awatar użytkownika
Łukasz Szkurłat
Posty: 2911
Rejestracja: 15 lutego 2011, 22:04
Lokalizacja: Częstochowa
Status: Offline

Oznaczenia linii 1, 2, i 3

Postautor: Łukasz Szkurłat » 30 października 2012, 15:14

I jest gorzej, jak było...

Awatar użytkownika
Tomasz Rorat
Członek CKMKM
Posty: 6656
Rejestracja: 11 lipca 2011, 13:12
Lokalizacja: Częstochowa
Status: Offline

Oznaczenia linii 1, 2, i 3

Postautor: Tomasz Rorat » 30 października 2012, 15:27

Numer 1 większy proszę, większe !! bo okulary zgubiłem !!

Wiem że jak robili, im się wydawało duże, ale po za montowaniu więcej pustego białego filmu niź numeru linii.

Awatar użytkownika
Janusz Karlikowski
Posty: 16127
Rejestracja: 15 lutego 2008, 08:59
Lokalizacja: Częstochowa
Kontaktowanie:
Status: Offline

Oznaczenia linii 1, 2, i 3

Postautor: Janusz Karlikowski » 30 października 2012, 15:31

@Tomku, ale to jest Trójka na zdjęciu ;)
Poszukaj lornetki w domu. Ja gdzieś mam, ??????? ? ????

Awatar użytkownika
Michał Grzegorczyk
Posty: 8349
Rejestracja: 05 stycznia 2010, 23:21
Lokalizacja: Częstochowa
Status: Offline

Oznaczenia linii 1, 2, i 3

Postautor: Michał Grzegorczyk » 30 października 2012, 15:43

Oni chyba na złość to zrobili, przecież normalnie myślący człowiek nie odwaliłby takiego syfu.

Tomasz Haladyj
Członek CKMKM
Posty: 1402
Rejestracja: 20 lutego 2008, 09:16
Status: Offline

Oznaczenia linii 1, 2, i 3

Postautor: Tomasz Haladyj » 30 października 2012, 15:47

Jeszcze raz powtórzę: wystarczyło wziąć centymetr i zmierzyć czcionkę na starych taśmach.
Zresztą - potrafią przecież to robić. Stare taśmy są bardzo dobre. Npo wić co im się stało, co to za zaćmienie?

Awatar użytkownika
Tomasz Rorat
Członek CKMKM
Posty: 6656
Rejestracja: 11 lipca 2011, 13:12
Lokalizacja: Częstochowa
Status: Offline

Oznaczenia linii 1, 2, i 3

Postautor: Tomasz Rorat » 30 października 2012, 15:47

Ogłoszenie
M.. zatrudni informatorów ( nie informatyków) przystankowych.
Potrzebne przedmioty do podjęcia pracy to:
lornetka, lupa, itd.
:D
Janusz widze ma aktualne badania, odniosłem się do zdjęć Piotra.
ale za lornetke dziękuje, teraz nie tylko bilet w dłoni ale i lornetkę trzeba mieć obowiązkowo !! :P

Awatar użytkownika
Piotr Radoliński
Członek CKMKM
Posty: 21139
Rejestracja: 21 kwietnia 2010, 19:25
Lokalizacja: CZĘSTOCHOWA
Status: Offline

Oznaczenia linii 1, 2, i 3

Postautor: Piotr Radoliński » 30 października 2012, 16:29

...jest tak

Obrazek

...a nie mogło być CHOCIAŻ tak ?

Obrazek

Awatar użytkownika
Wojciech Liberda
Członek CKMKM
Posty: 3779
Rejestracja: 17 lutego 2008, 21:10
Lokalizacja: Częstochowa
Kontaktowanie:
Status: Offline

Oznaczenia linii 1, 2, i 3

Postautor: Wojciech Liberda » 30 października 2012, 16:44

Prosiłbym o szybką konsultację z prezesem B., bo chyba nie wie co na jego podwórku dzieje... tak.. uważam, że jest to odwalona chała.... jak tak można.

Awatar użytkownika
Filip Kłyszejko
Członek CKMKM
Posty: 772
Rejestracja: 12 marca 2012, 22:28
Lokalizacja: Łódź
Kontaktowanie:
Status: Offline

Oznaczenia linii 1, 2, i 3

Postautor: Filip Kłyszejko » 30 października 2012, 17:35

A na forum było tak wiele dobrych pomysłów, może jednak nikt z zewnątrz tu nie zagląda...

Awatar użytkownika
Tomasz Rorat
Członek CKMKM
Posty: 6656
Rejestracja: 11 lipca 2011, 13:12
Lokalizacja: Częstochowa
Status: Offline

Oznaczenia linii 1, 2, i 3

Postautor: Tomasz Rorat » 30 października 2012, 19:15

Trzeba sprawdzić łącza może faktycznie nikt z MPK nie czyta !!

Trzeba szybko działać bo jak zrobią wszystko to będzie tak jak z "karteczkami 3" !!


Wróć do „Tramwaj na Błeszno”



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości