Pytanie do mieszkańców Częstochowy

Rafał Stępniak
Posty: 119
Rejestracja: 14 października 2011, 19:46
Lokalizacja: Częstochowa
Status: Offline

Pytanie do mieszkańców Częstochowy

Postautor: Rafał Stępniak » 17 czerwca 2014, 17:26

jade jutro do czestochowy mam szybkie pytanie czy na dk1 od strony katowic mozna skręcic w lewo przy tesco, castoramie w JP2 i dalej jechać w strone zachodnią jak najszybciej dostac sie w rejon fabryki TRW?
A droga powrotnia?
dk1 jest przejezdna? jp2?

Awatar użytkownika
Piotr Radoliński
Członek CKMKM
Posty: 21305
Rejestracja: 21 kwietnia 2010, 19:25
Lokalizacja: CZĘSTOCHOWA
Status: Offline

pytanie do mieszkańców cze-wy

Postautor: Piotr Radoliński » 17 czerwca 2014, 18:20

Nie można skręcić od strony Katowic w lewo.
Najprostszy dojazd to minąć TESCO, minąć wiadukt kolejowy i za lasem na wiadukcie drogowym wykonać nawrotkę i jechać w kier. Katowic, a następnie - przed wiaduktem kolejowym - skręcić w prawo w Wały Dwernickiego, tak jak objazd na Opole (od str, Warszawy) - droga sama zaprowadzi Cię pod TRW.
Droga powrotna - normalnie, bez problemów do al. Jana Pawła II a potem w al. Wojska Polskiego - kier. Katowice.

Awatar użytkownika
Bartosz Kowalski
Członek CKMKM
Posty: 4227
Rejestracja: 15 lutego 2008, 10:14
Lokalizacja: Łódź
Kontaktowanie:
Status: Offline

Pytanie do mieszkańców Częstochowy

Postautor: Bartosz Kowalski » 17 czerwca 2014, 18:25

Ale z TRW z Rolniczej dużo łatwiej jest wyjechać przez Wały Dwernickiego do DK. Mniej kręcenia.

Awatar użytkownika
Piotr Radoliński
Członek CKMKM
Posty: 21305
Rejestracja: 21 kwietnia 2010, 19:25
Lokalizacja: CZĘSTOCHOWA
Status: Offline

Pytanie do mieszkańców Częstochowy

Postautor: Piotr Radoliński » 17 czerwca 2014, 19:02

Bartosz Kowalski pisze:Ale z TRW z Rolniczej dużo łatwiej jest wyjechać przez Wały Dwernickiego do DK. Mniej kręcenia.
...zgadza się, ale kolega pytał też o al. Jana Pawła II w kierunku powrotnym to opisałem. :)

Mirek Waga
Posty: 491
Rejestracja: 29 września 2012, 18:07
Status: Offline

Pytanie do mieszkańców Częstochowy

Postautor: Mirek Waga » 17 czerwca 2014, 21:35

Piotr Radoliński pisze:
Bartosz Kowalski pisze:Ale z TRW z Rolniczej dużo łatwiej jest wyjechać przez Wały Dwernickiego do DK. Mniej kręcenia.
...zgadza się, ale kolega pytał też o al. Jana Pawła II w kierunku powrotnym to opisałem. :)

Tylko żaden że podpowiedział koledze ze wjazd do TRW jest od strony Brzeżnickej

Awatar użytkownika
Piotr Radoliński
Członek CKMKM
Posty: 21305
Rejestracja: 21 kwietnia 2010, 19:25
Lokalizacja: CZĘSTOCHOWA
Status: Offline

Pytanie do mieszkańców Częstochowy

Postautor: Piotr Radoliński » 17 czerwca 2014, 21:38

Mirek Waga pisze:
Piotr Radoliński pisze:
Bartosz Kowalski pisze:Ale z TRW z Rolniczej dużo łatwiej jest wyjechać przez Wały Dwernickiego do DK. Mniej kręcenia.
...zgadza się, ale kolega pytał też o al. Jana Pawła II w kierunku powrotnym to opisałem. :)

Tylko żaden że podpowiedział koledze ze wjazd do TRW jest od strony Brzeżnickej
...a skąd wiesz czy kolega jeździ "dużym mobilem" ? :P

Mirek Waga
Posty: 491
Rejestracja: 29 września 2012, 18:07
Status: Offline

Pytanie do mieszkańców Częstochowy

Postautor: Mirek Waga » 17 czerwca 2014, 22:39

Piotr Radoliński pisze:
Mirek Waga pisze:Tylko żaden że podpowiedział koledze ze wjazd do TRW jest od strony Brzeżnickej
...a skąd wiesz czy kolega jeździ "dużym mobilem" ? :P

Jak by nie było to i wejście do biura TRW jest od ul Brzeżnickiej

Awatar użytkownika
Piotr Radoliński
Członek CKMKM
Posty: 21305
Rejestracja: 21 kwietnia 2010, 19:25
Lokalizacja: CZĘSTOCHOWA
Status: Offline

Pytanie do mieszkańców Częstochowy

Postautor: Piotr Radoliński » 18 czerwca 2014, 08:14

Mirek Waga pisze:
Piotr Radoliński pisze:
Mirek Waga pisze:Tylko żaden że podpowiedział koledze ze wjazd do TRW jest od strony Brzeżnickej
...a skąd wiesz czy kolega jeździ "dużym mobilem" ? :P

Jak by nie było to i wejście do biura TRW jest od ul Brzeżnickiej
...oj, biurowiec jest przy ul. Rolniczej 33 obok biurowca I Urzędu Skarbowego !! Chyba, że od wczoraj coś się zmieniło ? :P

Rafał Stępniak
Posty: 119
Rejestracja: 14 października 2011, 19:46
Lokalizacja: Częstochowa
Status: Offline

Pytanie do mieszkańców Częstochowy

Postautor: Rafał Stępniak » 18 czerwca 2014, 15:20

jakis wypadek powazny był i korki że hej cala dk1 byla zakorkowana i oplazd przez obwodnice
wie ktos co sie stalo?

Kiedy będzie wybudowany wiadukt na JP2?
A dk91 z dk1 tez przebudowują co tam powstanie?

A jak idac prace z a1 tz z autostradą? Ta obwodnica północna jest częścią przyszłej a1?

Awatar użytkownika
Piotr Radoliński
Członek CKMKM
Posty: 21305
Rejestracja: 21 kwietnia 2010, 19:25
Lokalizacja: CZĘSTOCHOWA
Status: Offline

Pytanie do mieszkańców Częstochowy

Postautor: Piotr Radoliński » 18 czerwca 2014, 16:05

Rafał Stępniak pisze:jakis wypadek powazny był i korki że hej cala dk1 byla zakorkowana i oplazd przez obwodnice
wie ktos co sie stalo?
Ok. 7:00 rano na pasie w kierunku Katowic, na wjeździe do Częstochowy (od str. Warszawy) doszło do wypadku drogowego. Mikrobus najechał na tył dużego samochodu ciężarowego. Był to wypadek dość poważny w skutkach, stąd utrudnienia w ruchu.
Rafał Stępniak pisze:Kiedy będzie wybudowany wiadukt na JP2?
A dk91 z dk1 tez przebudowują co tam powstanie?
Skrzyżowanie al. Wojska Polskiego i al. Jana Pawła II ma być gotowe pod koniec sierpnia. Podobnie przebudowywany wiadukt w ul. Warszawskiej. Tam będzie trwała jeszcze budowa węzłów zjazdowych we wszystkich kierunkach.
Rafał Stępniak pisze:A jak idac prace z a1 tz z autostradą? Ta obwodnica północna jest częścią przyszłej a1?
"Korytarz północny" nie jest fragmentem obwodnicy Częstochowy. Na razie nikt nie wie kiedy powstanie obwodnica Częstochowy i czy to będzie A1 czy S1.

Pisz poprawnie po polsku - bo piszesz jakbyś miał łupiny od orzechów na palcach.

Rafał Stępniak
Posty: 119
Rejestracja: 14 października 2011, 19:46
Lokalizacja: Częstochowa
Status: Offline

Pytanie do mieszkańców Częstochowy

Postautor: Rafał Stępniak » 19 czerwca 2014, 14:11

a1 chyba a czemu ma s1 powstać?
nie budowana jest w chwili obecnej?
prawdą jest iz na północ od czewy a1 będzie droga obecna e75?

Awatar użytkownika
Piotr Radoliński
Członek CKMKM
Posty: 21305
Rejestracja: 21 kwietnia 2010, 19:25
Lokalizacja: CZĘSTOCHOWA
Status: Offline

Pytanie do mieszkańców Częstochowy

Postautor: Piotr Radoliński » 19 czerwca 2014, 14:58

Rafał Stępniak pisze:a1 chyba a czemu ma s1 powstać?
...bo wtedy mogłaby być BEZPŁATNA na całym odcinku - od Częstochowy do Piotrkowa Tryb.
Rafał Stępniak pisze:nie budowana jest w chwili obecnej?
...nie.
Rafał Stępniak pisze:prawdą jest iz na północ od czewy a1 będzie droga obecna e75?
...tak, ma być wykorzystana tzw. "gierkówka" na potrzeby autostrady lub drogi ekspresowej.

Rafał Stępniak
Posty: 119
Rejestracja: 14 października 2011, 19:46
Lokalizacja: Częstochowa
Status: Offline

Pytanie do mieszkańców Częstochowy

Postautor: Rafał Stępniak » 02 lipca 2014, 13:09

To chyba się tak nie da aby była luka i zamiast A1 była S1

Awatar użytkownika
Piotr Radoliński
Członek CKMKM
Posty: 21305
Rejestracja: 21 kwietnia 2010, 19:25
Lokalizacja: CZĘSTOCHOWA
Status: Offline

Pytanie do mieszkańców Częstochowy

Postautor: Piotr Radoliński » 02 lipca 2014, 13:18

...pożyjemy - zobaczymy ! Myślę, że jeszcze sporo wody upłynie zanim zobaczymy autostradę i obwodnicę Częstochowy.

Awatar użytkownika
Michał Grzegorczyk
Posty: 8349
Rejestracja: 05 stycznia 2010, 23:21
Lokalizacja: Częstochowa
Status: Offline

Pytanie do mieszkańców Częstochowy

Postautor: Michał Grzegorczyk » 02 lipca 2014, 20:16

Odcinek A1 od Rząsaw do Pyrzowic optymistycznie powstanie w 2019-2020. I jest to raczej "hurraoptymizm". Dalszy odcinek do Piotrkowa nie jest na razie planowany i ja to rozumiem. Droga nie jest tak dobra, jak autostrada, ale znacznie lepsza niż wąskie jednojezdniówki, które dominują w innych miejscach kraju. I dlatego budowanie nowych dróg ekspresowych w innych miejscach jest bardziej potrzebne.

Awatar użytkownika
Bartosz Kowalski
Członek CKMKM
Posty: 4227
Rejestracja: 15 lutego 2008, 10:14
Lokalizacja: Łódź
Kontaktowanie:
Status: Offline

Pytanie do mieszkańców Częstochowy

Postautor: Bartosz Kowalski » 02 lipca 2014, 22:25

Nie zgodzę się z Tobą. Ta droga jest fatalna wiem bo jeżdżę nią często. Dziura na dziurze, do tego pełno kolizyjnych skrzyżowań, co kawałek ograniczenia prędkości do 70km/h.

Awatar użytkownika
Michał Grzegorczyk
Posty: 8349
Rejestracja: 05 stycznia 2010, 23:21
Lokalizacja: Częstochowa
Status: Offline

Pytanie do mieszkańców Częstochowy

Postautor: Michał Grzegorczyk » 02 lipca 2014, 23:25

Nie chodziło mi o stan nawierzchni, a o parametry drogi. Łatanie nawierzchni czy wymiana dłuższych kawałków powinny być prowadzone na bieżąco. To jasne wszędzie w cywilizowanym świecie. Teraz już się chyba zgodzimy? ;)

Awatar użytkownika
Bartosz Kowalski
Członek CKMKM
Posty: 4227
Rejestracja: 15 lutego 2008, 10:14
Lokalizacja: Łódź
Kontaktowanie:
Status: Offline

Pytanie do mieszkańców Częstochowy

Postautor: Bartosz Kowalski » 03 lipca 2014, 07:05

tylko ta droga ma parametry zwykłej drogi krajowej. To że ma dwie jezdnie po dwa pasy nie czynie z niej nawet pseudo autostrady.

Awatar użytkownika
Michał Grzegorczyk
Posty: 8349
Rejestracja: 05 stycznia 2010, 23:21
Lokalizacja: Częstochowa
Status: Offline

Pytanie do mieszkańców Częstochowy

Postautor: Michał Grzegorczyk » 03 lipca 2014, 12:22

Nie czyni, ale omija większość zabudowań i jest dwujezdniowa, dzięki czemu nie musisz się wlec za Matizem.

Awatar użytkownika
Bartosz Kowalski
Członek CKMKM
Posty: 4227
Rejestracja: 15 lutego 2008, 10:14
Lokalizacja: Łódź
Kontaktowanie:
Status: Offline

Pytanie do mieszkańców Częstochowy

Postautor: Bartosz Kowalski » 03 lipca 2014, 13:44

Jeździsz tą drogą?Bo ją ją pokonuję dosyć często czasem się zdarza że nawet kilka razy w tyg. Na zwykłej krajówce też się nie muszę wlec, zawsze mogę wyprzedzić. Co z tego że ta droga ma dwa pasy jak nie da się tam jechać z prędkością autostradową bo albo dziury albo koleiny albo skrzyżowania i ograniczenia do 70km/h.

Rafał Stępniak
Posty: 119
Rejestracja: 14 października 2011, 19:46
Lokalizacja: Częstochowa
Status: Offline

Pytanie do mieszkańców Częstochowy

Postautor: Rafał Stępniak » 02 sierpnia 2014, 19:05

No ale mają od nowa wybudować autostrade od czewy do łodzi czy to będzie na dzisiejszej 1?
bo pod łodzią przeciez a1 jest na dzisiejszej 1 a potem się kończy.
Czy to wporządku aby bezpłatną drogę za gierka zrobić płatną?

Awatar użytkownika
Bartosz Kowalski
Członek CKMKM
Posty: 4227
Rejestracja: 15 lutego 2008, 10:14
Lokalizacja: Łódź
Kontaktowanie:
Status: Offline

Pytanie do mieszkańców Częstochowy

Postautor: Bartosz Kowalski » 02 sierpnia 2014, 19:10

Pod Łodzią a dokładnie z Piotrkowa do Tuszyna (a właściwie to jest gmina Tuszyn miejscowość Kruszów) jest autostrada A1. Odcinek Piotrków-Częstochowa będzie biegł w śladzie obecnej DK1. Obecna DK1 zostanie przemianowana na DK91 (tak się już stało tam gdzie powstała autostrada).

Awatar użytkownika
Piotr Radoliński
Członek CKMKM
Posty: 21305
Rejestracja: 21 kwietnia 2010, 19:25
Lokalizacja: CZĘSTOCHOWA
Status: Offline

Pytanie do mieszkańców Częstochowy

Postautor: Piotr Radoliński » 02 sierpnia 2014, 19:28

Bartosz Kowalski pisze:Pod Łodzią a dokładnie z Piotrkowa do Tuszyna (a właściwie to jest gmina Tuszyn miejscowość Kruszów) jest autostrada A1. Odcinek Piotrków-Częstochowa będzie biegł w śladzie obecnej DK1. Obecna DK1 zostanie przemianowana na DK91 (tak się już stało tam gdzie powstała autostrada).
DK 91 już istnieje ! Z Gdańska do Łodzi i z Piotrkowa do Częstochowy !

Awatar użytkownika
Bartosz Kowalski
Członek CKMKM
Posty: 4227
Rejestracja: 15 lutego 2008, 10:14
Lokalizacja: Łódź
Kontaktowanie:
Status: Offline

Pytanie do mieszkańców Częstochowy

Postautor: Bartosz Kowalski » 02 sierpnia 2014, 19:56

Z Łodzi do Piotrkowa na węźle Rzgów stoją już znaki Katowice, Częstochowa A1, Warszawa S8,Wrocław,S8, Gdańsk A1, Poznań A2, Piotrków DK91. Póki co znaki są pozaklejane ale już stoją.

Awatar użytkownika
Michał Grzegorczyk
Posty: 8349
Rejestracja: 05 stycznia 2010, 23:21
Lokalizacja: Częstochowa
Status: Offline

Pytanie do mieszkańców Częstochowy

Postautor: Michał Grzegorczyk » 02 sierpnia 2014, 23:48

Rafał Stępniak pisze:Czy to wporządku aby bezpłatną drogę za gierka zrobić płatną?
Wielu się to nie podoba. Samorządy z regionu już zdążyły protestować. Zaproponowali, żeby ten odcinek był S1, bo ekspresówki są bezpłatne. Ale to i tak tylko kosmetyka, bo podstawowe pytanie brzmi, dlaczego autostrady są płatne. Budują je za publicznej pieniądze, jak i inne drogi, aż do gminnej. Różnica w standardzie między austradą i ekspresówką dla laika jest niezauważalna. Więc dlaczego? Wszystkie drogi powinny być bezpłatne lub wszystkie płatne. Tak by było uczciwie i logicznie. Tylko jak znam państwo, to podatki, którymi obłożono paliwo, celem finansowania budowy dróg i tak by nie zniknęły po wprowadzeniu opłat za drogi... Fiskalizm państwa jest u nas duży, a ludzie coraz częściej nie mają na życie.

I żeby nie było, jak w sąsiednim wątku. Nie jestem za Korwinem :P

Awatar użytkownika
Bartosz Kowalski
Członek CKMKM
Posty: 4227
Rejestracja: 15 lutego 2008, 10:14
Lokalizacja: Łódź
Kontaktowanie:
Status: Offline

Pytanie do mieszkańców Częstochowy

Postautor: Bartosz Kowalski » 03 sierpnia 2014, 10:00

Dlatego najlepsze jest rozwiązanie brytyjskie. Opłacasz podatek coś jak winieta bo wozisz dowód zapłaty za szybą i masz prawo poruszać się po wszystkich drogach.

Rafał Stępniak
Posty: 119
Rejestracja: 14 października 2011, 19:46
Lokalizacja: Częstochowa
Status: Offline

Pytanie do mieszkańców Częstochowy

Postautor: Rafał Stępniak » 03 sierpnia 2014, 10:05

Bartosz Kowalski pisze:Pod Łodzią a dokładnie z Piotrkowa do Tuszyna (a właściwie to jest gmina Tuszyn miejscowość Kruszów) jest autostrada A1. Odcinek Piotrków-Częstochowa będzie biegł w śladzie obecnej DK1. Obecna DK1 zostanie przemianowana na DK91 (tak się już stało tam gdzie powstała autostrada).

obecna dk1 chyba na A1 bo 91 to juz jest tam przeciez
czy będzie A1 dk1 obecna gierkówka, oraz jedniojezdniowa 91?

Awatar użytkownika
Michał Grzegorczyk
Posty: 8349
Rejestracja: 05 stycznia 2010, 23:21
Lokalizacja: Częstochowa
Status: Offline

Pytanie do mieszkańców Częstochowy

Postautor: Michał Grzegorczyk » 03 sierpnia 2014, 15:57

Bartosz Kowalski pisze:Dlatego najlepsze jest rozwiązanie brytyjskie. Opłacasz podatek coś jak winieta bo wozisz dowód zapłaty za szybą i masz prawo poruszać się po wszystkich drogach.

I powinniśmy mieć winiety. Rozwiązanie najprotsze, najtańsze i najwygodniejsze dla wszystkich. Wystarczy, żeby patrole, które i tak stoją przy drogach łapały tych bez winiet. Ale ktoś wymyślił viaTOLL, który jest drogi i niepraktyczny.

Awatar użytkownika
Bartosz Kowalski
Członek CKMKM
Posty: 4227
Rejestracja: 15 lutego 2008, 10:14
Lokalizacja: Łódź
Kontaktowanie:
Status: Offline

Pytanie do mieszkańców Częstochowy

Postautor: Bartosz Kowalski » 03 sierpnia 2014, 16:30

W GB bez wykupionego podatku nie przejdziesz przeglądu technicznego.

Awatar użytkownika
Michał Grzegorczyk
Posty: 8349
Rejestracja: 05 stycznia 2010, 23:21
Lokalizacja: Częstochowa
Status: Offline

Pytanie do mieszkańców Częstochowy

Postautor: Michał Grzegorczyk » 03 sierpnia 2014, 16:45

I tak jest prościej. W Niemczech właśnie chcą wprowadzić coś podobnego. Winiety na stacjach byłyby tylko dla cudzoziemców, którzy nie płacą podatków. Ale u nas trzeba ładować kupę kasy w elektronikę, w stanowiska, w serwis...


Wróć do „Inne”



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości