Pozycja GPS - aplikacja mobilna

Awatar użytkownika
Wojciech Liberda
Członek CKMKM
Posty: 3817
Rejestracja: 17 lutego 2008, 21:10
Lokalizacja: Częstochowa
Kontaktowanie:
Status: Offline

Pozycja GPS - aplikacja mobilna

Postautor: Wojciech Liberda » 16 grudnia 2014, 14:54

Aż trudno mi coś powiedzieć kiedy zobaczyłem takie coś na bieżąco... http://iris.bmhd.cz/

Aż żal pisać, że my również mamy GPS już kilka lat, a nie umiemy z niego skorzystać.

System jest tak rozbudowany, że ze statystyk można wyczytać, który wóz jest na linii i co najważniejsze gdzie... piękna sprawa :)

Awatar użytkownika
Piotr Radoliński
Członek CKMKM
Posty: 21340
Rejestracja: 21 kwietnia 2010, 19:25
Lokalizacja: CZĘSTOCHOWA
Status: Offline

Brno

Postautor: Piotr Radoliński » 16 grudnia 2014, 15:12

Wojciech Liberda pisze:Aż żal pisać, że my również mamy GPS już kilka lat, a nie umiemy z niego skorzystać.
...u nas nie ma nadajników GPS w autobusach ! :P

Awatar użytkownika
Wojciech Liberda
Członek CKMKM
Posty: 3817
Rejestracja: 17 lutego 2008, 21:10
Lokalizacja: Częstochowa
Kontaktowanie:
Status: Offline

Brno

Postautor: Wojciech Liberda » 16 grudnia 2014, 16:21

Piotr Radoliński pisze:
Wojciech Liberda pisze:Aż żal pisać, że my również mamy GPS już kilka lat, a nie umiemy z niego skorzystać.
...u nas nie ma nadajników GPS w autobusach ! :P


Jak to nie ma jak mają GPS?

Awatar użytkownika
Piotr Radoliński
Członek CKMKM
Posty: 21340
Rejestracja: 21 kwietnia 2010, 19:25
Lokalizacja: CZĘSTOCHOWA
Status: Offline

Brno

Postautor: Piotr Radoliński » 16 grudnia 2014, 16:32

...ano tak - znam osobę/osoby, które taką aplikację byłyby w stanie zrobić - jednak jest to spory koszt dla MPK i MZDiT ! Nawet omawiałem ten temat z obiema firmami. :P

Takie coś ma MPK Wrocław

Awatar użytkownika
Tomasz Rorat
Członek CKMKM
Posty: 6899
Rejestracja: 11 lipca 2011, 13:12
Lokalizacja: Częstochowa
Status: Offline

Brno

Postautor: Tomasz Rorat » 16 grudnia 2014, 16:36

Zapowiedzi przystanków działają dzięki GPS. Ale czy jest możliwość wysyłania w druga stronę ?? Czyli autobus odbiera sygnał, ale nie wysyła sygnału gdzie jest aktualnie.

Awatar użytkownika
Piotr Radoliński
Członek CKMKM
Posty: 21340
Rejestracja: 21 kwietnia 2010, 19:25
Lokalizacja: CZĘSTOCHOWA
Status: Offline

Brno

Postautor: Piotr Radoliński » 16 grudnia 2014, 16:38

Tomasz Rorat pisze:Zapowiedzi przystanków działają dzięki GPS.
...i to wszystko !

Awatar użytkownika
Michał Grzegorczyk
Posty: 8349
Rejestracja: 05 stycznia 2010, 23:21
Lokalizacja: Częstochowa
Status: Offline

Brno

Postautor: Michał Grzegorczyk » 16 grudnia 2014, 17:33

Piotr Radoliński pisze:...ano tak - znam osobę/osoby, które taką aplikację byłyby w stanie zrobić - jednak jest to spory koszt dla MPK i MZDiT ! Nawet omawiałem ten temat z obiema firmami. :P

Takie coś ma MPK Wrocław

Wrocław ma takie coś ze środków unijnych zdaje się. Ale to dziadostwo działa tylko i wyłącznie na javie, nie na androidzie. Spójrz na tę apkę: działa na androidzie i została stworzona, o ile się nie mylę, przez amatora. Trzeba poszukać takich ludzi i to z nimi zrobić. Druga sprawa to jakdojade.pl. Czy ktoś w ogóle pytał o warunki, na jakich można dołączyć do serwisu nowe miasto?

Awatar użytkownika
Piotr Radoliński
Członek CKMKM
Posty: 21340
Rejestracja: 21 kwietnia 2010, 19:25
Lokalizacja: CZĘSTOCHOWA
Status: Offline

Brno

Postautor: Piotr Radoliński » 16 grudnia 2014, 17:45

@Michał: Niestety, nie mam Androida - mam Windows 8.1. A swoją drogą to tak jak pisałem znam takiego AMATORA co byłby zdolny takie "cuś" zrobić !!

Awatar użytkownika
Kamil Ociepa
Członek CKMKM
Posty: 507
Rejestracja: 22 kwietnia 2011, 10:03
Lokalizacja: Częstochowa
Status: Offline

Brno

Postautor: Kamil Ociepa » 16 grudnia 2014, 18:13

Michał Grzegorczyk pisze:
Piotr Radoliński pisze:...ano tak - znam osobę/osoby, które taką aplikację byłyby w stanie zrobić - jednak jest to spory koszt dla MPK i MZDiT ! Nawet omawiałem ten temat z obiema firmami. :P

Takie coś ma MPK Wrocław

Wrocław ma takie coś ze środków unijnych zdaje się. Ale to dziadostwo działa tylko i wyłącznie na javie, nie na androidzie. Spójrz na tę apkę: działa na androidzie i została stworzona, o ile się nie mylę, przez amatora. Trzeba poszukać takich ludzi i to z nimi zrobić. Druga sprawa to jakdojade.pl. Czy ktoś w ogóle pytał o warunki, na jakich można dołączyć do serwisu nowe miasto?

Przecież MPK Wrocław ma własną aplikację iMPK działa na Androidzie, iOS i chyba Windows Phone, oprócz tego są jeszcze BusLive oraz Lokomo.

Awatar użytkownika
Wojciech Liberda
Członek CKMKM
Posty: 3817
Rejestracja: 17 lutego 2008, 21:10
Lokalizacja: Częstochowa
Kontaktowanie:
Status: Offline

Brno

Postautor: Wojciech Liberda » 16 grudnia 2014, 19:11

Nie mniej jednak Brno to już ma dla podstawowego klienta jak i dla miłośników, którzy by chcieli wiedzieć co gdzie jest :P:P:D

Awatar użytkownika
Michał Grzegorczyk
Posty: 8349
Rejestracja: 05 stycznia 2010, 23:21
Lokalizacja: Częstochowa
Status: Offline

Brno

Postautor: Michał Grzegorczyk » 16 grudnia 2014, 19:56

Piotr Radoliński pisze:znam takiego AMATORA co byłby zdolny takie "cuś" zrobić !!
I też za drogo?

Kamil Ociepa pisze:Przecież MPK Wrocław ma własną aplikację iMPK działa na Androidzie, iOS i chyba Windows Phone, oprócz tego są jeszcze BusLive oraz Lokomo.
Opisałem właśnie BusLive. A iMPK jak widać jest kilka razy mniej popularne od BusLive. Jakiś powód musi być, ale jaki to nie wiem.

Awatar użytkownika
Piotr Radoliński
Członek CKMKM
Posty: 21340
Rejestracja: 21 kwietnia 2010, 19:25
Lokalizacja: CZĘSTOCHOWA
Status: Offline

Brno

Postautor: Piotr Radoliński » 16 grudnia 2014, 20:46

Piotr Radoliński pisze:znam takiego AMATORA co byłby zdolny takie "cuś" zrobić !!
Michał Grzegorczyk pisze:I też za drogo?
...mógłbym powiedzieć, że nie ! Ale to musiałbym zapytać. A ten AMATOR jest - można powiedzieć - na "wyciągnięcie ręki" ! :P Nawet nie wiem czy nie zrobiłby tego lepiej niż owo Brno. :D

Awatar użytkownika
Michał Grzegorczyk
Posty: 8349
Rejestracja: 05 stycznia 2010, 23:21
Lokalizacja: Częstochowa
Status: Offline

Brno

Postautor: Michał Grzegorczyk » 16 grudnia 2014, 20:53

Czyżby ktoś, kogo tu widywaliśmy? :D Wiesz, trzeba spróbować, to by był skok cywilizacyjny :-D

Awatar użytkownika
Piotr Radoliński
Członek CKMKM
Posty: 21340
Rejestracja: 21 kwietnia 2010, 19:25
Lokalizacja: CZĘSTOCHOWA
Status: Offline

Brno

Postautor: Piotr Radoliński » 16 grudnia 2014, 21:02

Michał Grzegorczyk pisze:Czyżby ktoś, kogo tu widywaliśmy? :D Wiesz, trzeba spróbować, to by był skok cywilizacyjny :-D
...odpowiem tak "Nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem"

Piotr Jeruszka
Posty: 1926
Rejestracja: 15 lutego 2008, 07:54
Lokalizacja: Częstochowa
Status: Offline

Brno

Postautor: Piotr Jeruszka » 16 grudnia 2014, 21:07

Piotr Radoliński pisze:...u nas nie ma nadajników GPS w autobusach ! :P
Gdyby były u nas nadajniki GPS, to autobusy raczej by nie ruszyły - trudno ruszyć satelitę :P. Ale rozumiem, o co biega - pewien skrót myślowy, który i tak ciągle popełniam ;).

Chodzi o zwrotną informację o pozycji i do tego wystarcza jakiekolwiek połączenie autobusu z internetem (dlatego pisałem, że zamontowanie WiFi w autobusie załatwia problem takiej lokalizacji). Potem wystarcza kwestia może nie nawet napisania aplikacji, co udostępnienia informacji o lokalizacji w postaci usług sieciowych. Jestem prawie pewien, że znajdą się amatorzy, którzy sami napiszą aplikacje korzystające z tego - jest to jakaś motywacja, by nauczyć się programować aplikacje na Androida. I cały czas pluję sobie w brodę, że od dwóch lat zabieram się za naukę tego - i na razie nie wyszedłem poza "zabieranie się" ;).

Awatar użytkownika
Piotr Radoliński
Członek CKMKM
Posty: 21340
Rejestracja: 21 kwietnia 2010, 19:25
Lokalizacja: CZĘSTOCHOWA
Status: Offline

Brno

Postautor: Piotr Radoliński » 16 grudnia 2014, 21:09

Piotr Jeruszka pisze:
Piotr Radoliński pisze:...u nas nie ma nadajników GPS w autobusach ! :P
Gdyby były u nas nadajniki GPS, to autobusy raczej by nie ruszyły - trudno ruszyć satelitę :P. Ale rozumiem, o co biega - pewien skrót myślowy, który i tak ciągle popełniam ;).
Piotrze - są to informacje pozyskane od OPERATORA - ja się na tym specjalnie nie znam, więc tylko "podałem dalej".

Piotr Jeruszka
Posty: 1926
Rejestracja: 15 lutego 2008, 07:54
Lokalizacja: Częstochowa
Status: Offline

Brno

Postautor: Piotr Jeruszka » 16 grudnia 2014, 21:25

Rozumiem, dlatego swoje słowa skierowałem do "ogółu". W każdym razie - sprawa nie jest tak tania, jak się wydaje, a nie musi być tak droga, jak się planuje.

Awatar użytkownika
Wojciech Liberda
Członek CKMKM
Posty: 3817
Rejestracja: 17 lutego 2008, 21:10
Lokalizacja: Częstochowa
Kontaktowanie:
Status: Offline

Brno

Postautor: Wojciech Liberda » 17 grudnia 2014, 05:24

Zauważcie jedną rzecz. W programie z Czech oprócz GPS z boku mapki widnieją statystyki dotyczące jaki tabor jeździ na jakiej linii. Można tu nawet zobaczyć brygadówki, a to oznacza, że ktoś musi wcześniej wklepać co ma wyjechać? Czy może GPS sam odczytuje trasę? Jeżeli nie to na bieżąco muszą wpisywać co wyjeżdża i gdzie, a to zdaje się musi być skoordynowane. Może jest tak, że dany pojazd przed wyjazdem "odbija" co program wyłapuje :) Piotrze ile czasu zajmuje napisanie takiego programu?

Piotr Jeruszka
Posty: 1926
Rejestracja: 15 lutego 2008, 07:54
Lokalizacja: Częstochowa
Status: Offline

Brno

Postautor: Piotr Jeruszka » 17 grudnia 2014, 06:29

Wojciech Liberda pisze:Zauważcie jedną rzecz. W programie z Czech oprócz GPS z boku mapki widnieją statystyki dotyczące jaki tabor jeździ na jakiej linii. Można tu nawet zobaczyć brygadówki, a to oznacza, że ktoś musi wcześniej wklepać co ma wyjechać?
U nas: jeżeli kierowca widzi na wyświetlaczu ile jest na "plusie"/"minusie", to znaczy, że komputerek w autobusie wie o tym na jakiej linii/brygadzie jedzie. Więc nie ma potrzeby wklepywania czegoś dodatkowo. Tj. podejrzewam po prostu, że kierowca przed wyjazdem wklepuje linię i brygadę, a komputerek sam wszystko sobie ustawia, łącznie z wyświetlaczami (przynajmniej u nas w Mercedesach - kiedy jeszcze informowano o zmianach na trasie przez napis "Zmiana trasy", to wyświetlacz potrafił sam sobie wywalić ten napis po minięciu objazdowego odcinka).
Wojciech Liberda pisze:Piotrze ile czasu zajmuje napisanie takiego programu?
Nie wiem, czy pytanie jest skierowane do mnie, czy do Piotra R., ale powymądrzam się. Kwestia polega na udostępnieniu danych od operatora. Jeżeli byłoby to udostępnianie w jakimś przenośnym formacie, to... wiem, że nie zabrzmi to zbyt ładnie lub górnolotnie, ale czas napisania zależy już tylko od motywacji zespołu programistycznego.

Awatar użytkownika
Piotr Radoliński
Członek CKMKM
Posty: 21340
Rejestracja: 21 kwietnia 2010, 19:25
Lokalizacja: CZĘSTOCHOWA
Status: Offline

Brno

Postautor: Piotr Radoliński » 17 grudnia 2014, 06:35

...oj na pewno nie ja byłbym adresatem tego pytania.

Piotr Jeruszka
Posty: 1926
Rejestracja: 15 lutego 2008, 07:54
Lokalizacja: Częstochowa
Status: Offline

Brno

Postautor: Piotr Jeruszka » 17 grudnia 2014, 06:44

Dobra, dobra - zdobywca Oskara nie musi być taki skromny, zresztą nie takie rozmowy informatyczne prowadziliśmy ;).

Awatar użytkownika
Piotr Radoliński
Członek CKMKM
Posty: 21340
Rejestracja: 21 kwietnia 2010, 19:25
Lokalizacja: CZĘSTOCHOWA
Status: Offline

Brno

Postautor: Piotr Radoliński » 17 grudnia 2014, 08:58

Piotr Jeruszka pisze:Dobra, dobra - zdobywca Oskara nie musi być taki skromny, zresztą nie takie rozmowy informatyczne prowadziliśmy ;).
...chyba mnie Piotrze z kimś mylisz !

Awatar użytkownika
Tomasz Rorat
Członek CKMKM
Posty: 6899
Rejestracja: 11 lipca 2011, 13:12
Lokalizacja: Częstochowa
Status: Offline

Pozycja GPS - aplikacja mobilna

Postautor: Tomasz Rorat » 17 grudnia 2014, 15:00

Piotrze J.
- wklepujesz linie, numer brygady i dzień ( czy to jest roboczy, czy sobotni lub niedzielny rozkład).
- a komputer ma już wklepane całą trasę z przystankami ( ale gdy jest objazd spowodowany np. bomba w sądzie, przystanków na objeździe system nie posiada wpisanych)

Piotr Jeruszka
Posty: 1926
Rejestracja: 15 lutego 2008, 07:54
Lokalizacja: Częstochowa
Status: Offline

Pozycja GPS - aplikacja mobilna

Postautor: Piotr Jeruszka » 19 grudnia 2014, 21:21

Dzięki Tomaszu za info :).

Z projektów miejskich, z budżetu obywatelskiego, będzie realizowany projekt "Darmowa sieć Wi-Fi w tramwajach Twist". Pluję sobie w brodę, że akurat ten projekt mi umknął, ale:
- nikt nie napisał, że darmowa sieć Wi-Fi = darmowy internet. Stworzenie darmowej sieci Wi-Fi bez internetu to kwestia 7x50 zł + podłączenie zasilania;
- jeżeli ma być internet, to trzeba się liczyć z tym, że ten internet ktoś musi dostarczać. Nie wiem, na jak długo wystarczą środki z podanych 30 tys. złotych.

Ale druga opcja daje masę interesujących możliwości:
- jak internet, to i lokalizacja tramwajów może być ogólnodostępna. Nie jest problemem napisanie systemu, który automatycznie powiadamiałby użytkowników na Facebooku, stronach internetowych itp. o problemach w sieci tramwajowej, jeżeli dany tramwaj stoi dłużej niż np. 5 minut (nie dotyczy pętli). W ogóle - wtedy pojawia się masa pomysłów na przeróżne aplikacje.

Awatar użytkownika
Piotr Radoliński
Członek CKMKM
Posty: 21340
Rejestracja: 21 kwietnia 2010, 19:25
Lokalizacja: CZĘSTOCHOWA
Status: Offline

Pozycja GPS - aplikacja mobilna

Postautor: Piotr Radoliński » 19 grudnia 2014, 21:23

...ale Wi-Fi i internet w TWIST-ach jest TYLKO zablokowany... do użytku wewnętrznego. :)

Piotr Jeruszka
Posty: 1926
Rejestracja: 15 lutego 2008, 07:54
Lokalizacja: Częstochowa
Status: Offline

Pozycja GPS - aplikacja mobilna

Postautor: Piotr Jeruszka » 19 grudnia 2014, 21:26

Niech sobie będzie - dwie sieci mogą istnieć obok siebie, kwestia sprawnej konfiguracji.

Awatar użytkownika
Piotr Radoliński
Członek CKMKM
Posty: 21340
Rejestracja: 21 kwietnia 2010, 19:25
Lokalizacja: CZĘSTOCHOWA
Status: Offline

Pozycja GPS - aplikacja mobilna

Postautor: Piotr Radoliński » 19 grudnia 2014, 21:38

...ale nic prostszego jak ODBLOKOWAĆ istniejącą ! :)

Awatar użytkownika
Tomasz Rorat
Członek CKMKM
Posty: 6899
Rejestracja: 11 lipca 2011, 13:12
Lokalizacja: Częstochowa
Status: Offline

Pozycja GPS - aplikacja mobilna

Postautor: Tomasz Rorat » 19 grudnia 2014, 21:41

Twistach jest tylko i wyłącznie połączenie Wi-Fi aby przekazywać dane z komputera tramwaju do komputera "mechanika" !! Internetu nie ma !!

Piotr Jeruszka
Posty: 1926
Rejestracja: 15 lutego 2008, 07:54
Lokalizacja: Częstochowa
Status: Offline

Pozycja GPS - aplikacja mobilna

Postautor: Piotr Jeruszka » 19 grudnia 2014, 22:41

Tak myślałem, że ta ukryta jest do celów diagnostycznych. Niestety - nie wiem, jak często tramwajami jeżdżą magicy z laptopami, ale może warto byłoby tę "zablokowaną" po prostu wyłączyć (o ile istnieje taka możliwość), a włączać tylko na czas diagnostyki. Ale to już sprawa, w której "gdybam", nie znam technicznych aspektów takiej wymiany danych w Twistach.

Awatar użytkownika
Filip Kłyszejko
Członek CKMKM
Posty: 777
Rejestracja: 12 marca 2012, 22:28
Lokalizacja: Łódź
Kontaktowanie:
Status: Offline

Pozycja GPS - aplikacja mobilna

Postautor: Filip Kłyszejko » 20 grudnia 2014, 04:49

Ale wg. nazwy projektu oni chcą tylko wifi tak więc można im dać WLAN niech się cieszą :P możliwość wysyłki informacji pomiędzy użytkownikami tej sieci będzie możliwa :P

P.s
Mnie osobiście zaskoczył ten projekt tak jak moich kolegów z technikum


Wróć do „Inne”



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości