Przystanki

Tematy związane z zagadnieniami organizacji transportu ludności - dotyczy Częstochowy, b. woj. częstochowskiego.
Awatar użytkownika
Zbigniew Hoffer
Posty: 378
Rejestracja: 19 lipca 2012, 00:44
Status: Offline

Przystanki

Postautor: Zbigniew Hoffer » 23 października 2015, 16:52

Janusz Karlikowski pisze: nas nie ma przystanków na żądanie formalnie i trzeba się na każdym zatrzymać


Nie ma przepisu, który nakazuje zatrzymywanie się na przystankach wyznaczonych w RJ.

Piotr Jeruszka
Posty: 1926
Rejestracja: 15 lutego 2008, 07:54
Lokalizacja: Częstochowa
Status: Offline

Re: Bilety

Postautor: Piotr Jeruszka » 23 października 2015, 17:11

Łukaszu, spokojnie, po prostu taki jestem, że lubię mieć wszystko na piśmie ;)

Zbigniewie - mnie MZDiT odpisał coś innego.

Awatar użytkownika
Janusz Karlikowski
Posty: 16382
Rejestracja: 15 lutego 2008, 08:59
Lokalizacja: Częstochowa
Kontaktowanie:
Status: Offline

Re: Bilety

Postautor: Janusz Karlikowski » 23 października 2015, 17:13

Wyznaczona godzina w rozkładzie oznacza, że autobus ma tu postój. Myśląc inaczej dojdziemy do absurdów, typu że jak konduktor w pociągu nie sprawdzi nikomu biletu ze stacją przeznaczenia Korwinów, a peron będzie pusty, to pociąg może jechać dalej.
NIE - moim zdaniem naturalne jest właśnie zatrzymanie, a "na żądanie" wprowadzono wiele, wiele lat temu by przejazd uprościć. Nawet w Warszawie na dużych osiedlach (np. Ursynów) autobus nie zatrzymał mi się, bo nie machnąłem. Ale rzeczywiście wyraźnie w nazwie było NŻ oraz zaznaczone to na rozkładzie.
Z drugiej strony wielu kierowców PKS traktuje wszystkie przystanki jako na żądanie (kiedyś były także takie napisy na przystankach mniej ważnych) i nie jest oczywiste, że jak stoję na przystanku np. w takim Zapolu (k/Cykarzewa), to PKS się zatrzyma...
Tylko, że w 2015r. można by pewne sprawy uregulować, a nie mówić, że przepisów nie ma albo ich interpretacja zależy od interpretatora.

A już zupełnie na marginesie: większość busiarzy widząc kogoś na dowolnym przystanku zwalnia albo wręcz się zatrzymuje, bo może stoi potencjalny pasażer i da się zarobić. A przecież oni nie mają regulaminów... Tylko, że im na kliencie akurat zależy :P

Awatar użytkownika
Zbigniew Hoffer
Posty: 378
Rejestracja: 19 lipca 2012, 00:44
Status: Offline

Re: Bilety

Postautor: Zbigniew Hoffer » 23 października 2015, 17:23

Piotr Jeruszka pisze:Zbigniewie - mnie MZDiT odpisał coś innego.

Jaką podał podstawę prawną?

Awatar użytkownika
Zbigniew Hoffer
Posty: 378
Rejestracja: 19 lipca 2012, 00:44
Status: Offline

Re: Bilety

Postautor: Zbigniew Hoffer » 23 października 2015, 17:25

Janusz Karlikowski pisze:Wyznaczona godzina w rozkładzie oznacza, że autobus ma tu postój. Myśląc inaczej dojdziemy do absurdów, typu że jak konduktor w pociągu nie sprawdzi nikomu biletu ze stacją przeznaczenia Korwinów, a peron będzie pusty, to pociąg może jechać dalej.

Absurdem jest właśnie zatrzymywanie się jeśli nikt nie wsiada/wysiada (oczywiście kierowca musi mieć jednoznaczną pewność).

Awatar użytkownika
Janusz Karlikowski
Posty: 16382
Rejestracja: 15 lutego 2008, 08:59
Lokalizacja: Częstochowa
Kontaktowanie:
Status: Offline

Re: Bilety

Postautor: Janusz Karlikowski » 23 października 2015, 17:30

Jest absurdem - zgoda. Tylko jeśli jakaś starsza osoba czeka, aż autobus zahamuje i dopiero próbuje dojść do drzwi, to już mamy scysję. Dlatego trzeba to usankcjonować. Jak będzie obowiązek naciskania wyraźnie podkreślony przepisem, to taka osoba poprosi kogoś o naciśnięcie. Zresztą w wielu pojazdach przy siedzeniach dla inwalidy etc. są takie przyciski.

Awatar użytkownika
Piotr Radoliński
Członek CKMKM
Posty: 21357
Rejestracja: 21 kwietnia 2010, 19:25
Lokalizacja: CZĘSTOCHOWA
Status: Offline

Re: Bilety

Postautor: Piotr Radoliński » 23 października 2015, 18:17

Kierowca autobusu ma obowiązek zatrzymać się na każdym przystanku, który nie jest oznakowany NŻ (na żądanie). Do tego nie jest potrzebne wciśnięcie guzika. Obowiązkiem pasażera jest wciśnięcie przycisku stop tylko w przypadku, gdy chcemy żeby autobus stanął na przystanku NŻ.

Za pominięcie przez kierowcę autobusu choćby jednego przystanku, zatwierdzonego w rozkładzie jazdy, przedsiębiorstwo komunikacyjne może zapłacić karę. Karę może nałożyć np. Wojewódzki Inspektor Transportu Drogowego.

Zgodnie z art. 92 a. 1. ustawy z dnia 6 września 2001 r. o transporcie drogowym (Dz.U. 2001 nr 125 poz. 1371) podmiot wykonujący przewóz drogowy lub inne czynności związane z tym przewozem z naruszeniem obowiązków lub warunków przewozu drogowego, podlega karze pieniężnej w wysokości od pięćdziesięciu złotych do dziesięciu tysięcy złotych za każde naruszenie.
Ustawodawca ustalił więc maksymalną wysokość kar.

Awatar użytkownika
Janusz Karlikowski
Posty: 16382
Rejestracja: 15 lutego 2008, 08:59
Lokalizacja: Częstochowa
Kontaktowanie:
Status: Offline

Re: Bilety

Postautor: Janusz Karlikowski » 23 października 2015, 18:29

Ale tu jest właśnie pułapka, a zarazem furtka prawna - co oznacza "pominięcie" ??
Gdyby przykładowo autobus linii 19 pojechał prosto al. Monte Cassino i autentycznie ominął dwa przystanki na Stradomiu, to jest jasna sytuacja. A co gdy te przystanki są puste ?? Po jakiego diabła się zatrzymywać ??

Awatar użytkownika
Tomasz Rorat
Członek CKMKM
Posty: 6939
Rejestracja: 11 lipca 2011, 13:12
Lokalizacja: Częstochowa
Status: Offline

Re: Bilety

Postautor: Tomasz Rorat » 23 października 2015, 18:36

Bo są przepisy !!
Ludzie nie rozumiecie, nie znacie przepisów, a dyskutujecie.

Awatar użytkownika
Janusz Karlikowski
Posty: 16382
Rejestracja: 15 lutego 2008, 08:59
Lokalizacja: Częstochowa
Kontaktowanie:
Status: Offline

Re: Bilety

Postautor: Janusz Karlikowski » 23 października 2015, 18:44

Przepisy przepisami, a interpretacja jak wyżej. Nie mów mi, że nie ominąłeś już setki przystanków...
A po to dyskusja, by wprowadzić przystanki "na żądanie". Gdzieś widziałem nawet takie na liniach tramwajowych. A nawet na kolei - nie polskiej ;)
Na odcinku Tanvald - Jablonec jest kilka przystanków na żądanie. Jest zapowiedź o tym, że należy nacisnąć odpowiedni przycisk jeśli ma się chęć wysiadania. To są pociągi jakiegoś prywatnego przewoźnika, nie pamiętam, musiałbym zdjęcia odnaleźć.

Awatar użytkownika
Tomasz Rorat
Członek CKMKM
Posty: 6939
Rejestracja: 11 lipca 2011, 13:12
Lokalizacja: Częstochowa
Status: Offline

Re: Bilety

Postautor: Tomasz Rorat » 23 października 2015, 18:49

Może ominąłem, może nie - ale wiem czym to grozi !! i jakie są moje obowiązki ;)
A w jaki sposób wybierzemy przystanki NŻ, a resztę ??
I uzasadnij dlaczego ten jest na żądanie a drugi nie ??

Awatar użytkownika
Piotr Radoliński
Członek CKMKM
Posty: 21357
Rejestracja: 21 kwietnia 2010, 19:25
Lokalizacja: CZĘSTOCHOWA
Status: Offline

Re: Bilety

Postautor: Piotr Radoliński » 23 października 2015, 18:52

Janusz Karlikowski pisze:A po to dyskusja, by wprowadzić przystanki "na żądanie". Gdzieś widziałem nawet takie na liniach tramwajowych.
...kiedyś bardzo popularne były w Krakowie na liniach autobusowych i tramwajowych.

Awatar użytkownika
Janusz Karlikowski
Posty: 16382
Rejestracja: 15 lutego 2008, 08:59
Lokalizacja: Częstochowa
Kontaktowanie:
Status: Offline

Re: Bilety

Postautor: Janusz Karlikowski » 23 października 2015, 18:57

Tomasz Rorat pisze:I uzasadnij dlaczego ten jest na żądanie a drugi nie ??

Na żądanie te, które nie są węzłowe.
Piotr Radoliński pisze:...kiedyś bardzo popularne były w Krakowie na liniach autobusowych i tramwajowych.

Ale chyba to był GOP, bo coś kojarzę spojrzenie motorniczego (czy nikt nie wysiada) w jakiejś zdezelowanej 105 :P

Awatar użytkownika
Tomasz Rorat
Członek CKMKM
Posty: 6939
Rejestracja: 11 lipca 2011, 13:12
Lokalizacja: Częstochowa
Status: Offline

Re: Bilety

Postautor: Tomasz Rorat » 23 października 2015, 19:11

Mireckiego, Okrzei, Galeria Jurajska - to przystanki nie węzłowe - i co one miały by być na żądanie ??

Awatar użytkownika
Janusz Karlikowski
Posty: 16382
Rejestracja: 15 lutego 2008, 08:59
Lokalizacja: Częstochowa
Kontaktowanie:
Status: Offline

Re: Bilety

Postautor: Janusz Karlikowski » 23 października 2015, 19:14

Oj, nie upraszczaj. Chodzi mi o takie jak np. Stadion CKS Budowlani, Skrzyneckiego. Jakiś wybór był.
A podkreślam - w Warszawie nikt się nie szczypał i porobił takie na wielkich blokowiskach. To tak jak u nas np. SCHILLERA. Dało się ?? Dało

Awatar użytkownika
Piotr Radoliński
Członek CKMKM
Posty: 21357
Rejestracja: 21 kwietnia 2010, 19:25
Lokalizacja: CZĘSTOCHOWA
Status: Offline

Re: Bilety

Postautor: Piotr Radoliński » 23 października 2015, 19:15

Tomasz Rorat pisze:Mireckiego, Okrzei, Galeria Jurajska - to przystanki nie węzłowe - i co one miały by być na żądanie ??
..nie o takich przystankach mowa w przypadku NŻ. Przykładowo: Manganowa, Ołowiana, Morenowa etc.

Awatar użytkownika
Łukasz Szkurłat
Posty: 2946
Rejestracja: 15 lutego 2011, 22:04
Lokalizacja: Częstochowa
Status: Offline

Re: Bilety

Postautor: Łukasz Szkurłat » 23 października 2015, 19:17

Tomasz Rorat pisze:A w jaki sposób wybierzemy przystanki NŻ, a resztę ??
I uzasadnij dlaczego ten jest na żądanie a drugi nie ??

Według mnie strefa bezwarunkowego zatrzymania powinna być w Centrum, Starym Mieście i Tysiącleciu, wszystkie wzdłuż al. Wojska Polskiego oraz wszystkie tramwajowe. W pozostałych miejscach zastanowić się, które przystanki są węzłowymi tak jak napisał Janusz, a resztę przystanków zrobić warunkowymi. Z tym, że jeśli dyskusja ma się skończyć na przerzucaniu się przepisami i złośliwościami, to chyba to jednak nie ma sensu.

Awatar użytkownika
Zbigniew Hoffer
Posty: 378
Rejestracja: 19 lipca 2012, 00:44
Status: Offline

Re: Przystanki

Postautor: Zbigniew Hoffer » 23 października 2015, 20:15

Piotr Radoliński pisze:Zgodnie z art. 92 a. 1. ustawy z dnia 6 września 2001 r. o transporcie drogowym (Dz.U. 2001 nr 125 poz. 1371) podmiot wykonujący przewóz drogowy lub inne czynności związane z tym przewozem z naruszeniem obowiązków lub warunków przewozu drogowego, podlega karze pieniężnej w wysokości od pięćdziesięciu złotych do dziesięciu tysięcy złotych za każde naruszenie.
Ustawodawca ustalił więc maksymalną wysokość kar.

Przeczytałeś załącznik nr 1, który szczegółowo określa te naruszenia? Bo ja tak i nie ma tam nic o przystankach.

Tomasz Rorat pisze:Bo są przepisy !!

Możesz podać rok Dziennika Ustaw, która pozycja i artykuł, bo to że są przepisy to każdy wie, ale nie każdy wie o którym przepisie myślisz.

Awatar użytkownika
Tomasz Rorat
Członek CKMKM
Posty: 6939
Rejestracja: 11 lipca 2011, 13:12
Lokalizacja: Częstochowa
Status: Offline

Re: Przystanki

Postautor: Tomasz Rorat » 23 października 2015, 20:25

Mogę podać ale nie muszę, bo to jak bym sam przed sądem mówił co i kiedy złego zrobiłem ;)

Awatar użytkownika
Piotr Radoliński
Członek CKMKM
Posty: 21357
Rejestracja: 21 kwietnia 2010, 19:25
Lokalizacja: CZĘSTOCHOWA
Status: Offline

Re: Przystanki

Postautor: Piotr Radoliński » 23 października 2015, 20:31

Zbigniew Hoffer pisze:
Piotr Radoliński pisze:Zgodnie z art. 92 a. 1. ustawy z dnia 6 września 2001 r. o transporcie drogowym (Dz.U. 2001 nr 125 poz. 1371) podmiot wykonujący przewóz drogowy lub inne czynności związane z tym przewozem z naruszeniem obowiązków lub warunków przewozu drogowego, podlega karze pieniężnej w wysokości od pięćdziesięciu złotych do dziesięciu tysięcy złotych za każde naruszenie.
Ustawodawca ustalił więc maksymalną wysokość kar.

Przeczytałeś załącznik nr 1, który szczegółowo określa te naruszenia? Bo ja tak i nie ma tam nic o przystankach.
...a czy to wystarczy ? Czy kierowca autobusu musi zatrzymać się na każdym przystanku.
P.S. Czekam na odpowiedź z MZDiT.

Awatar użytkownika
Jakub Szymanowski
Posty: 477
Rejestracja: 16 grudnia 2011, 18:33
Lokalizacja: Szczecin/Częstochowa
Kontaktowanie:
Status: Offline

Re: Przystanki

Postautor: Jakub Szymanowski » 23 października 2015, 21:20

Janusz Karlikowski pisze:Przepisy przepisami, a interpretacja jak wyżej. Nie mów mi, że nie ominąłeś już setki przystanków...
A po to dyskusja, by wprowadzić przystanki "na żądanie". Gdzieś widziałem nawet takie na liniach tramwajowych. A nawet na kolei - nie polskiej ;)
Na odcinku Tanvald - Jablonec jest kilka przystanków na żądanie. Jest zapowiedź o tym, że należy nacisnąć odpowiedni przycisk jeśli ma się chęć wysiadania. To są pociągi jakiegoś prywatnego przewoźnika, nie pamiętam, musiałbym zdjęcia odnaleźć.

Na niedawno uruchomionej linii Szczecińskiego Szybkiego Tramwaju niektóre przystanki są na żądanie ;)
A co do Częstochowy, to ja uważam, że właściwym byłoby ustalanie wszystkich przystanków jako nż (bez machania!). System taki funkcjonuje powszechnie w Niemczech i sprawdza się. Przecież jak na jakimś przystanku (dajmy na to II Aleja) wysiada dużo ludzi to nie jest żadnym problemem, żeby ktoś z nich nacisnął przycisk, co też pasażerowie najcześciej czynią.

Piotr Jeruszka
Posty: 1926
Rejestracja: 15 lutego 2008, 07:54
Lokalizacja: Częstochowa
Status: Offline

Re: Przystanki

Postautor: Piotr Jeruszka » 23 października 2015, 21:48

Zbigniewie - nie podali żadnej. Jeżeli jest tak, jak piszesz, no to cóż, zostałem pokonany własną bronią ;). Mam jednak nadzieję, że nie dostosują się do tego kierowcy. Albo do regulaminu(ów) zostaną dodane jakieś wyjaśniające punkty - które przystanki są NŻ, które nie są, że pasażerowie muszą wciskać przyciski by wysiadać itp.

Awatar użytkownika
Zbigniew Hoffer
Posty: 378
Rejestracja: 19 lipca 2012, 00:44
Status: Offline

Re: Przystanki

Postautor: Zbigniew Hoffer » 24 października 2015, 03:48

Piotr Radoliński pisze:...a czy to wystarczy ?

Wystarczy, bo wyrok WSA w Olsztynie nie dotyczy tyle nie zatrzymania się a ominięcia przystanku, czyli pojechania inną trasą.
"Z ustaleń organu dokonanych w toku kontroli drogowej w dniu 7 sierpnia 2013r. wynika, iż pojazd marki "[...]", wykonujący w tym dniu regularny przewozu osób w komunikacji publicznej, kierowany przez C.K. odjechał z B. o godz. 8.19, gdy według rozkładu jazdy winien wyjechać o godz. 8.25, nie zajechał na przystanek do miejscowości "[...]", który był następnym przystankiem po przystankach w B."

Awatar użytkownika
Piotr Radoliński
Członek CKMKM
Posty: 21357
Rejestracja: 21 kwietnia 2010, 19:25
Lokalizacja: CZĘSTOCHOWA
Status: Offline

Re: Przystanki

Postautor: Piotr Radoliński » 26 października 2015, 15:05

Zbigniew Hoffer pisze:Nie ma przepisu, który nakazuje zatrzymywanie się na przystankach wyznaczonych w RJ.
...Dz.U. z 2013 poz.1414, USTAWA z dnia 6 września 2001 r.o transporcie drogowym - Zał. 3, pkt 2, ppkt 2.2.3

Andrzej Rybak
Posty: 751
Rejestracja: 03 maja 2011, 21:44
Lokalizacja: Częstochowa
Status: Offline

Re: Przystanki

Postautor: Andrzej Rybak » 28 grudnia 2015, 20:07

SIWZ do przetargu na UMIESZCZANIE ROZKŁADÓW JAZDY PRZEKAZYWANYCH PRZEZ MIEJSKI ZARZĄD DRÓG I TRANSPORTU W CZĘSTOCHOWIE, REPREZENTUJĄCY GMINĘ CZĘSTOCHOWA NA SŁUPKACH PRZYSTANKOWYCH

Awatar użytkownika
Piotr Radoliński
Członek CKMKM
Posty: 21357
Rejestracja: 21 kwietnia 2010, 19:25
Lokalizacja: CZĘSTOCHOWA
Status: Offline

Re: Przystanki

Postautor: Piotr Radoliński » 13 lutego 2016, 19:59


Łukasz Najman
Posty: 2069
Rejestracja: 27 grudnia 2009, 19:15
Lokalizacja: Częstochowa/Błeszno
Kontaktowanie:
Status: Offline

Re: Przystanki

Postautor: Łukasz Najman » 23 lipca 2016, 11:39

Po cichu wprowadzono obsługę przystanku Estakada (al.WP) dla linii 31 w kier. Kręciwilka. Postulowałem to od dawna i bardzo się cieszę z tego ruchu. Pozostaje pytanie dlaczego 36 tam się nie zatrzymuje?

Patryk Hartman
Członek CKMKM
Posty: 5358
Rejestracja: 01 lutego 2011, 16:49
Lokalizacja: Częstochowa
Kontaktowanie:
Status: Offline

Re: Przystanki

Postautor: Patryk Hartman » 23 lipca 2016, 13:52

Zmianę wprowadzono wraz z nowymi rozkładami od 1 czerwca ! :)

Łukasz Najman
Posty: 2069
Rejestracja: 27 grudnia 2009, 19:15
Lokalizacja: Częstochowa/Błeszno
Kontaktowanie:
Status: Offline

Re: Przystanki

Postautor: Łukasz Najman » 23 lipca 2016, 14:22

Okej, a co z 36? :)

Patryk Hartman
Członek CKMKM
Posty: 5358
Rejestracja: 01 lutego 2011, 16:49
Lokalizacja: Częstochowa
Kontaktowanie:
Status: Offline

Re: Przystanki

Postautor: Patryk Hartman » 23 lipca 2016, 17:38

O 36 zapomniano ... :P

Awatar użytkownika
Zbigniew Hoffer
Posty: 378
Rejestracja: 19 lipca 2012, 00:44
Status: Offline

Re: Przystanki

Postautor: Zbigniew Hoffer » 23 lipca 2016, 19:27

Łukasz Najman pisze:Po cichu wprowadzono obsługę przystanku Estakada (al.WP) dla linii 31 w kier. Kręciwilka. Postulowałem to od dawna i bardzo się cieszę z tego ruchu. Pozostaje pytanie dlaczego 36 tam się nie zatrzymuje?

Ja się nie cieszę. Przystanki co 200 metrów (Wolna:Faradaya; Korczaka:PPN; Okulickiego:Parkitka Osiedle itp.), autobus jedzie coraz dłużej. Przestałem korzystać z Częstochowskiej KM.

Awatar użytkownika
Tomasz Stefaniak
Posty: 300
Rejestracja: 11 listopada 2008, 16:33
Lokalizacja: Częstochowa
Status: Offline

Re: Przystanki

Postautor: Tomasz Stefaniak » 24 lipca 2016, 09:53

Też jestem tego zdania. Jeżdżę do pracy 12 na odcinku Pusta - Korczaka i to już na obecną chwilę jest nie do zniesienia. Do pracy mam trzy/cztery bezsensowne przystanki (Krakowska, Garibaldiego, Filharminia, DH Centrum lub Dworzec PKP).
Kiedyś ktoś będzie musiał zmierzyć się z tym zjawiskiem a wtedy każdy będzie pokrzywdzony.

Krystian Kukuła
Członek CKMKM
Posty: 2001
Rejestracja: 18 lutego 2008, 20:53
Status: Offline

Re: Przystanki

Postautor: Krystian Kukuła » 24 lipca 2016, 10:31

Myślę że w przypadku linii 31 uruchomienie przystanku ESTAKADA przed skrzyżowaniem (obsługujący linie jadące na Raków) jest bardzo dobrym rozwiązaniem z punktu widzenia pasażera, ma lepszą możliwość przesiadki. Natomiast w ramach rekompensaty rozważyłbym skasowanie dotychczasowego przystanku ESTAKADA w Al. Pokoju dla tej linii. Obstawiam że jeśli pasażerowie dowiedzą się (szkoda że nie było informacji, przytoczę tu przykład Warszawy, gdzie ZTM rozkleja milion kartek na przystankach i w pojazdach przy każdej, nawet najmniejszej zmianie) to z przystanku w Al. Pokoju nikt nie będzie korzystał.

Awatar użytkownika
Tomasz Rorat
Członek CKMKM
Posty: 6939
Rejestracja: 11 lipca 2011, 13:12
Lokalizacja: Częstochowa
Status: Offline

Re: Przystanki

Postautor: Tomasz Rorat » 24 lipca 2016, 14:38

Dostępność do komunikacji zwiększa liczbę korzystających z niej.
A wy chcecie zlikwidować przystanki, aby ograniczyć dostępność do komunikacji. Bo to że "ty" nie wysiadasz, nie oznacza że przystanek jest niepotrzebny.

Bartek Marcinkowski
Posty: 398
Rejestracja: 01 października 2008, 18:29
Lokalizacja: Częstochowa/Wyczerpy
Status: Offline

Re: Przystanki

Postautor: Bartek Marcinkowski » 24 lipca 2016, 16:23

Całkowicie zgadzam się z Tomaszem. W takiej Warszawie jest to całkowicie normalne, że są dwa "Ronda Daszyńskiego" żeby ludzie mieli najłatwiejszy dostęp do komunikacji, to dlaczego u nas nie mają być dwie "Estakady"? Jedyne co powinno zostać wprowadzone to przystanki "na żądnie" i takimi przystankami mogłoby być Młynarska, Aniołowska, Garibaldiego, Nadrzeczna, Makro, Dojazdowa, Kanał Kohna itd.

I jeszcze taka uwaga, a propos przystanków. Uważam, że przystanki "Stary Rynek" powinny zmienić nazwę na "Plac Daszyńskiego". Nie rozumiem dlaczego są inne nazwy w jednym zespole przystankowym i wielu ludzi, którzy nie korzystają codziennie z komunikacji wprowadza to w błąd. Tak samo ma się sprawa z wyszukiwarką połączeń. Ostatnio chciałem sobie wyszukać połączenie z przystanku Mirów do Mireckiego i wyszukało mi, że mam się przesiąść na Alei Jana Pawła II z 26 na 24. A przecież logiczne jest to żeby przesiąść się na "placu", ale system z racji tego że są inne nazwy nie wyszukuje tego jako węzeł.

Awatar użytkownika
Piotr Radoliński
Członek CKMKM
Posty: 21357
Rejestracja: 21 kwietnia 2010, 19:25
Lokalizacja: CZĘSTOCHOWA
Status: Offline

Re: Przystanki

Postautor: Piotr Radoliński » 24 lipca 2016, 19:33

Bartek Marcinkowski pisze:Jedyne co powinno zostać wprowadzone to przystanki "na żądnie" i takimi przystankami mogłoby być Młynarska, Aniołowska, Garibaldiego, Nadrzeczna, Makro, Dojazdowa, Kanał Kohna itd.
...z tego co się orientuję, MZDiT nie wprowadzi przystanków "NA ŻĄDANIE".

Awatar użytkownika
Janusz Karlikowski
Posty: 16382
Rejestracja: 15 lutego 2008, 08:59
Lokalizacja: Częstochowa
Kontaktowanie:
Status: Offline

Re: Przystanki

Postautor: Janusz Karlikowski » 24 lipca 2016, 19:59

Po co, skoro nieoficjalnie i tak je mamy ??

Andrzej Pionka
Posty: 338
Rejestracja: 08 lipca 2015, 18:36
Status: Offline

Re: Przystanki

Postautor: Andrzej Pionka » 25 lipca 2016, 13:22

Po to, aby każdorazowe ominięcie przystanku nie było winą kierowcy. Teraz ktoś naciśnie przycisk metr przed przystankiem i jest hamowanie awaryjne i otwieranie drzwi w krzakach, bo "przecież kierowca ma obowiązek zatrzymywać się na KAŻDYM przystanku". Ludziom nie wytłumaczysz...

Awatar użytkownika
Janusz Karlikowski
Posty: 16382
Rejestracja: 15 lutego 2008, 08:59
Lokalizacja: Częstochowa
Kontaktowanie:
Status: Offline

Re: Przystanki

Postautor: Janusz Karlikowski » 25 lipca 2016, 15:33

No widzisz, ale każdy kij ma dwa końce. 2 albo 3 lata temu w środku Ursynowa nie zatrzymał mi się 125 (chyba ta linia), bo nie machnąłem. Dopiero jak autobus przejechał, zauważyłem na rozkładzie dopisek "na żądanie". Niestety w rozkładzie ściągniętym na komórkę tego nie było, podobnie jak na planie miasta.
Także na żądanie ok, ale jeśli ktoś stoi na przystanku, to się zatrzymujemy, bo np. ktoś może szybko sprawdzić, że to nie ta linia, ale dojedzie z przesiadką i jednak wsiądzie.

Awatar użytkownika
Piotr Radoliński
Członek CKMKM
Posty: 21357
Rejestracja: 21 kwietnia 2010, 19:25
Lokalizacja: CZĘSTOCHOWA
Status: Offline

Re: Przystanki

Postautor: Piotr Radoliński » 31 lipca 2016, 14:42

Łukasz Najman pisze:Po cichu wprowadzono obsługę przystanku Estakada (al.WP) dla linii 31 w kier. Kręciwilka. Postulowałem to od dawna i bardzo się cieszę z tego ruchu. Pozostaje pytanie dlaczego 36 tam się nie zatrzymuje?
...spokojnie, już niedługo (od września) i linia 36 będzie zatrzymywać się na przystanku "Estakada" :)

Patryk Hartman
Członek CKMKM
Posty: 5358
Rejestracja: 01 lutego 2011, 16:49
Lokalizacja: Częstochowa
Kontaktowanie:
Status: Offline

Re: Przystanki

Postautor: Patryk Hartman » 19 sierpnia 2016, 20:09

Z przystanku Krakowska zniknął słupek przystankowy, w zamian stanęła wiata, brakuje tylko rozkładów jazdy. :)

Awatar użytkownika
Piotr Radoliński
Członek CKMKM
Posty: 21357
Rejestracja: 21 kwietnia 2010, 19:25
Lokalizacja: CZĘSTOCHOWA
Status: Offline

Re: Przystanki

Postautor: Piotr Radoliński » 19 sierpnia 2016, 21:45

Patryk Hartman pisze:Z przystanku Krakowska zniknął słupek przystankowy, w zamian stanęła wiata, brakuje tylko rozkładów jazdy. :)
Bo inna firma stawia wiaty a inna rozkleja ogłoszenia. Wiaty stawia producent. :P

Awatar użytkownika
Tomasz Stefaniak
Posty: 300
Rejestracja: 11 listopada 2008, 16:33
Lokalizacja: Częstochowa
Status: Offline

Re: Przystanki

Postautor: Tomasz Stefaniak » 19 sierpnia 2016, 21:46

Skoro jesteśmy przy przystankach, to w moich rodzinnych stronach od paru miesięcy stoją fajne wiaty przystankowe.

http://www.mstow.pl/informacje/aktualno ... iecej.html

Od siebie dodam, że pętla Jaskrów Wille zyskała nowy dywanik asfaltowy od 27-05-2016 ;) .

Marian Cichur
Posty: 432
Rejestracja: 19 marca 2016, 13:34
Status: Offline

Re: Przystanki

Postautor: Marian Cichur » 02 września 2016, 16:01

Proponuję zastanowić się nad zmianami nazw niektórych przystanków w naszym mieście. Moje propozycje: (obecna nazwa - propozycja nowej nazwy):
Korczaka - Starostwo Powiatowe
Rejtana - Raków dw. PKP
Estakada (dla linii 31, 36, 38) - Aleja Pokoju
PZU - DL Center Point
Liceum Traugutta - Kilińskiego Szkoła
Stary Rynek - Plac Daszyńskiego

Andrzej Pionka
Posty: 338
Rejestracja: 08 lipca 2015, 18:36
Status: Offline

Re: Przystanki

Postautor: Andrzej Pionka » 02 września 2016, 16:26

Wg. mnie jedynym uzasadnionym przypadkiem jest PZU, ale zamiast nic nie mówiącej nazwy nowego biurowca lepiej ten przystanek nazwać "aleja 11 listopada".

Rafal Kosakowski
Członek CKMKM
Posty: 736
Rejestracja: 22 czerwca 2011, 09:30
Lokalizacja: Częstochowa
Status: Offline

Re: Przystanki

Postautor: Rafal Kosakowski » 03 września 2016, 08:56

Marian Cichur pisze:Proponuję zastanowić się nad zmianami nazw niektórych przystanków w naszym mieście. Moje propozycje: (obecna nazwa - propozycja nowej nazwy):
Korczaka - Starostwo Powiatowe
Rejtana - Raków dw. PKP
Estakada (dla linii 31, 36, 38) - Aleja Pokoju
PZU - DL Center Point
Liceum Traugutta - Kilińskiego Szkoła
Stary Rynek - Plac Daszyńskiego

To dobre zmiany nazw przystankow. Moze tylko zostawic nazwe przystanku Stary Rynek.

Bartek Marcinkowski
Posty: 398
Rejestracja: 01 października 2008, 18:29
Lokalizacja: Częstochowa/Wyczerpy
Status: Offline

Re: Przystanki

Postautor: Bartek Marcinkowski » 03 września 2016, 13:55

Właśnie nazwa "Stary Rynek" powinna być w pierwszej kolejności zlikwidowana, ponieważ robi zamieszanie w jednym z najważniejszych punktów przesiadkowych w mieście.

Krystian Kukuła
Członek CKMKM
Posty: 2001
Rejestracja: 18 lutego 2008, 20:53
Status: Offline

Re: Przystanki

Postautor: Krystian Kukuła » 03 września 2016, 14:43

Myślę że bardziej rozpoznawalnym miejscem jest Plac Daszyńskiego, więc to on powinien wchłonąć przystanek Stary Rynek i być może I Aleję.
Przy Estakadzie czy PZU sprawa jest trochę skomplikowana, w większych miastach na literę W stosuje się zasadę że każdy przystanek wokół węzła nosi nazwę węzła - jeśli przenieść to na nasze podwórko, wszystkie przystanki które aktualnie nazywają się ESTAKADA, PZU, ALEJA POKOJU powinny nosić nazwę ESTAKADA. Dlaczego w Warszawie się to sprawdza a u nas byłby kocioł? Bo tam każdy przystanek ma swój numer, np. ESTAKADA 01, 02 itd a także na liście przystanków linii znajdującej się zarówno na rozkładzie przystankowym jak i w każdym pojeździe jest w jasny sposób napisane na jakiej ulicy znajduje się każdy przystanek, tak więc każdy bez problemu wiedziałby który to jest przystanek ESTAKADA 01 w Al. Wojska Polskiego a który ESTAKADA 07 w Alei Pokoju. Ale u nas tego nie ma, więc wprowadzenie tego nie ma sensu bo wprowadzi zamieszanie.

Do listy Mariana dodałbym jeszcze przystanek REJTANA, który lepiej brzmiałby RAKÓW - DWORZEC PKP. Bardzo mały odsetek pasażerów wie że linią 23 dojedziemy pod sam dworzec na Rakowie. Pamiętajmy że nazwa "Raków Dworzec PKP" to nazwa przystanku końcowego, a nie pętli.

Marian Cichur
Posty: 432
Rejestracja: 19 marca 2016, 13:34
Status: Offline

Re: Przystanki

Postautor: Marian Cichur » 03 września 2016, 20:23

Krystian Kukuła pisze: (...) Do listy Mariana dodałbym jeszcze przystanek REJTANA, który lepiej brzmiałby RAKÓW - DWORZEC PKP. Bardzo mały odsetek pasażerów wie że linią 23 dojedziemy pod sam dworzec na Rakowie. Pamiętajmy że nazwa "Raków Dworzec PKP" to nazwa przystanku końcowego, a nie pętli.

O tym przystanku też napisałem (jako drugi) ;)

Awatar użytkownika
Janusz Karlikowski
Posty: 16382
Rejestracja: 15 lutego 2008, 08:59
Lokalizacja: Częstochowa
Kontaktowanie:
Status: Offline

Re: Przystanki

Postautor: Janusz Karlikowski » 03 września 2016, 20:35

REJTANA (jako dworzec) jest oczywiste.
Natomiast nie zgadzam się na KILIŃSKIEGO-SZKOŁA, bo akurat LO TR. dobrze oddaje miejsce. Tak samo powinno być: LO KOPERNIKA i ŚLĄSKA POCZTA. No bo niby jak ma być, nie od instytucji ?? To co 1 MAJA FAMILOKI, ROLNICZA SKRZYŻ, FIELDORFA-NILA "PSEUDO-RONDO" itd. Przecież jest ok, tylko potrzeba kosmetyki :)

@Piotrze R. na linii 25 jest totalna niezgodność nazw, bo tam gdzie Obr. W., to jest Poczty Gd. A chyba jakoś odwrotnie :) Sorki, ale wychowałem się na tym osiedlu i nazewnictwo po prostu nie pasuje do mojej percepcji tego do słyszę, widzę, czytam... (ale to na marginesie)


Wróć do „Organizacja i realizacja komunikacji”



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 12 gości