Czy tunel tramwajowy jest potrzebny ? Czy rondo Reagana musi być tak duże ?

Tematy związane z zagadnieniami organizacji transportu ludności - dotyczy Częstochowy, b. woj. częstochowskiego.
Awatar użytkownika
Piotr Radoliński
Członek CKMKM
Posty: 21357
Rejestracja: 21 kwietnia 2010, 19:25
Lokalizacja: CZĘSTOCHOWA
Status: Offline

Czy tunel tramwajowy jest potrzebny ? Czy rondo Reagana musi być tak duże ?

Postautor: Piotr Radoliński » 26 maja 2016, 18:21

...a swoją drogą zastanawiam się czy nie można linii tramwajowej od promenady Niemena poprowadzić normalnie na poziome "zerowym" do pętli Fieldorfa-Nila bez wjazdu do tunelu - po prostu - zlikwidować tunel.

Na marginesie dodam, że utrzymanie tunelu sprawia wiele problemów i jest bardzo kosztowne.

Łukasz Najman
Posty: 2069
Rejestracja: 27 grudnia 2009, 19:15
Lokalizacja: Częstochowa/Błeszno
Kontaktowanie:
Status: Offline

Czy tunel tramwajowy jest potrzebny ?

Postautor: Łukasz Najman » 26 maja 2016, 18:56

Dzięki tramwajowi na powierzchni można byłoby utworzyć przystanek Iwaszkiewicza/M1/Auchan czy jak kto woli.

Awatar użytkownika
Piotr Radoliński
Członek CKMKM
Posty: 21357
Rejestracja: 21 kwietnia 2010, 19:25
Lokalizacja: CZĘSTOCHOWA
Status: Offline

Re: Czy tunel tramwajowy jest potrzebny ?

Postautor: Piotr Radoliński » 26 maja 2016, 22:05

Zastanawiałem się też czy rondo Reagana musi być aż tak duże ? Czy gdyby było mniejsze, nie można by było inaczej poprowadzić linii tramwajowej... bardziej bezpiecznie ?

Awatar użytkownika
Janusz Karlikowski
Posty: 16382
Rejestracja: 15 lutego 2008, 08:59
Lokalizacja: Częstochowa
Kontaktowanie:
Status: Offline

Re: Czy tunel tramwajowy jest potrzebny ? Czy rondo Reagana musi być tak duże ?

Postautor: Janusz Karlikowski » 27 maja 2016, 11:16

A po co w ogóle tam rondo ?? Gdyby go nie było, to linia tramwajowa mogłaby mieć dużo prostszy przebieg, bez tylu zakrętów. Tiry jadące do huty i tak powinny tu zwalniać (ale jak jest, to każdy wie). Poza tym: gdyby nawet zaślepić wylot ul. Podwale, to czy tak wielu kierowców by ucierpiało ??

Awatar użytkownika
Michał Grzegorczyk
Posty: 8349
Rejestracja: 05 stycznia 2010, 23:21
Lokalizacja: Częstochowa
Status: Offline

Re: Czy tunel tramwajowy jest potrzebny ? Czy rondo Reagana musi być tak duże ?

Postautor: Michał Grzegorczyk » 27 maja 2016, 12:21

Tunel jest ciekawostką co najwyżej, nie jest szczególnie potrzebny, a jego istnienie utrudnia dwie rzeczy: 1. budowę przystanku, 2. budowę rozgałęzienia przez Michałowskiego. Tak samo niepotrzebny jest nieistniejący, ale planowany wiadukt nad Fieldorfa. Dla oszczędności można zlikwidować.

Co do ronda się nie wypowiadam, nie mam doświadczeń z użytkowania.

Łukasz Najman
Posty: 2069
Rejestracja: 27 grudnia 2009, 19:15
Lokalizacja: Częstochowa/Błeszno
Kontaktowanie:
Status: Offline

Re: Czy tunel tramwajowy jest potrzebny ? Czy rondo Reagana musi być tak duże ?

Postautor: Łukasz Najman » 27 maja 2016, 14:29

Rondo na Reagana to bardziej miejsce symboliczne niż ułatwiające komunikację. Z drugiej strony jest miejscem... rekreacji. Nie raz widziałem tam ludzi z kocykami :P

Awatar użytkownika
Michał Grzegorczyk
Posty: 8349
Rejestracja: 05 stycznia 2010, 23:21
Lokalizacja: Częstochowa
Status: Offline

Re: Czy tunel tramwajowy jest potrzebny ? Czy rondo Reagana musi być tak duże ?

Postautor: Michał Grzegorczyk » 28 maja 2016, 23:24

W końcu rondo jest niekompletne, bo miała do niego dochodzić trasa szybkiego ruchu, ale jej przebieg zmieniono i skierowano na Ostatni Grosz.

Awatar użytkownika
Krzysztof Basiukiewicz
Członek CKMKM
Posty: 1037
Rejestracja: 04 maja 2008, 17:04
Lokalizacja: Częstochowa
Kontaktowanie:
Status: Offline

Re: Czy tunel tramwajowy jest potrzebny ? Czy rondo Reagana musi być tak duże ?

Postautor: Krzysztof Basiukiewicz » 29 maja 2016, 10:52

Piotr Radoliński pisze:...a swoją drogą zastanawiam się czy nie można linii tramwajowej od promenady Niemena poprowadzić normalnie na poziome "zerowym" do pętli Fieldorfa-Nila bez wjazdu do tunelu - po prostu - zlikwidować tunel.

Na marginesie dodam, że utrzymanie tunelu sprawia wiele problemów i jest bardzo kosztowne.

Też zastanawia mnie w jakim celu w dalszym ciągu utrzymuje się ten tunel.Najlepszym rozwiązaniem było by wspomniane już wyżej rondo wraz z przystankiem przy M1.

Awatar użytkownika
Tomasz Rorat
Członek CKMKM
Posty: 6938
Rejestracja: 11 lipca 2011, 13:12
Lokalizacja: Częstochowa
Status: Offline

Re: Czy tunel tramwajowy jest potrzebny ? Czy rondo Reagana musi być tak duże ?

Postautor: Tomasz Rorat » 29 maja 2016, 14:24

Ale bez tunelu, dojdzie minuta na światłach, druga minuta na przystanku !!
A przystanek i tak da się zrobić bez likwidacji tunelu :P

Łukasz Najman
Posty: 2069
Rejestracja: 27 grudnia 2009, 19:15
Lokalizacja: Częstochowa/Błeszno
Kontaktowanie:
Status: Offline

Re: Czy tunel tramwajowy jest potrzebny ? Czy rondo Reagana musi być tak duże ?

Postautor: Łukasz Najman » 29 maja 2016, 20:05

A muszą być światła? ;)

Awatar użytkownika
Tomasz Rorat
Członek CKMKM
Posty: 6938
Rejestracja: 11 lipca 2011, 13:12
Lokalizacja: Częstochowa
Status: Offline

Re: Czy tunel tramwajowy jest potrzebny ? Czy rondo Reagana musi być tak duże ?

Postautor: Tomasz Rorat » 29 maja 2016, 20:08

Byłeś na miejscu jak nie działały ??

Awatar użytkownika
Piotr Radoliński
Członek CKMKM
Posty: 21357
Rejestracja: 21 kwietnia 2010, 19:25
Lokalizacja: CZĘSTOCHOWA
Status: Offline

Re: Czy tunel tramwajowy jest potrzebny ? Czy rondo Reagana musi być tak duże ?

Postautor: Piotr Radoliński » 29 maja 2016, 20:14

Tomasz Rorat pisze:Byłeś na miejscu jak nie działały ??
...w Krakowie, na Plantach, wyłączono WSZYSTKIE (6) sygnalizacje świetlne i... skończyły się "korki"

Awatar użytkownika
Tomasz Rorat
Członek CKMKM
Posty: 6938
Rejestracja: 11 lipca 2011, 13:12
Lokalizacja: Częstochowa
Status: Offline

Re: Czy tunel tramwajowy jest potrzebny ? Czy rondo Reagana musi być tak duże ?

Postautor: Tomasz Rorat » 29 maja 2016, 20:34

Tam ruch jest o wiele wolniejszy, niż na al. Wyzwolenia :P

Piotr Pyrkosz
Posty: 114
Rejestracja: 20 kwietnia 2008, 22:16
Lokalizacja: Częstochowa
Kontaktowanie:
Status: Offline

Re: Czy tunel tramwajowy jest potrzebny ? Czy rondo Reagana musi być tak duże ?

Postautor: Piotr Pyrkosz » 29 maja 2016, 21:10

Sygnalizacja świetlna w Częstochowie traktuje tramwaj po macoszemu. Tramwaje stoją na światłach, nawet jak nie mają przystanku. Jeśli przystanek jest, to z zasady muszą odstać dwa cykle, choć czas potrzebny na wymianę pasażerów jest znacznie krótszy.
Wobec tego tunel jest jedynym gwarantem pokonania skrzyżowania, bez zatrzymywania.

Awatar użytkownika
Piotr Radoliński
Członek CKMKM
Posty: 21357
Rejestracja: 21 kwietnia 2010, 19:25
Lokalizacja: CZĘSTOCHOWA
Status: Offline

Re: Czy tunel tramwajowy jest potrzebny ? Czy rondo Reagana musi być tak duże ?

Postautor: Piotr Radoliński » 29 maja 2016, 21:26

Piotr Pyrkosz pisze:Sygnalizacja świetlna w Częstochowie traktuje tramwaj po macoszemu. Tramwaje stoją na światłach, nawet jak nie mają przystanku. Jeśli przystanek jest, to z zasady muszą odstać dwa cykle, choć czas potrzebny na wymianę pasażerów jest znacznie krótszy.
Wobec tego tunel jest jedynym gwarantem pokonania skrzyżowania, bez zatrzymywania.
...są jednak miasta, gdzie tramwaj przy wjazdach na skrzyżowania, ronda czy przecinając drogę AUTOMATYCZNIE wzbudza sygnalizację, powodującą to, ze wjeżdża lub przejeżdża BEZ ZATRZYMYWANIA.

Rafal Kosakowski
Członek CKMKM
Posty: 736
Rejestracja: 22 czerwca 2011, 09:30
Lokalizacja: Częstochowa
Status: Offline

Re: Czy tunel tramwajowy jest potrzebny ? Czy rondo Reagana musi być tak duże ?

Postautor: Rafal Kosakowski » 30 maja 2016, 14:59

Moim zdaniem tunel jest nie potrzebny. Lepiej tramwaj poscic po ziemi niz pod nia. Przystanek M1 bardzo jest potrzebny.

Awatar użytkownika
Filip Kłyszejko
Członek CKMKM
Posty: 776
Rejestracja: 12 marca 2012, 22:28
Lokalizacja: Łódź
Kontaktowanie:
Status: Offline

Re: Czy tunel tramwajowy jest potrzebny ? Czy rondo Reagana musi być tak duże ?

Postautor: Filip Kłyszejko » 30 maja 2016, 16:29

Osobiście Rafał nie narzekam na brak przystanku tramwajowego Iwaszkiewicza, do przystanku Baczyńskiego, żeby zdążyć mam 5 minut drogi, a do Iwaszkiewicza 4 minuty, a jak puszczą tramwaj "po ziemi" to znowu, jak światła padną to tramwaj nigdy nie przejedzie, a nawet ze światłami będzie miał nikłe szanse jak pisze Piotr P, bo potem będzie tak jak na promenadzie stoi się i stoi...

Łukasz Najman
Posty: 2069
Rejestracja: 27 grudnia 2009, 19:15
Lokalizacja: Częstochowa/Błeszno
Kontaktowanie:
Status: Offline

Re: Czy tunel tramwajowy jest potrzebny ? Czy rondo Reagana musi być tak duże ?

Postautor: Łukasz Najman » 30 maja 2016, 23:43

Zamiast świateł, rondo. Ewentualnie można założyć światła jak na Jesiennej.

Krystian Kukuła
Członek CKMKM
Posty: 2001
Rejestracja: 18 lutego 2008, 20:53
Status: Offline

Re: Czy tunel tramwajowy jest potrzebny ? Czy rondo Reagana musi być tak duże ?

Postautor: Krystian Kukuła » 31 maja 2016, 13:26

Bardzo słuszne spostrzeżenie Piotrze, tunel właściwie robi w tej chwili więcej szkody niż pożytku. Trudno wytyczyć tam dogodny przystanek przy IWASZKIEWICZA który moim zdaniem jest bardzo potrzebny, tramwaj zjeżdżający do tunelu musi zwalniać, sam przebieg torowiska w tunelu jest nieco niebezpieczny, utrzymanie tunelu pewnie też generuje jakieś stałe koszty, a przy tym jest wątpliwej urody.
Tak jak koledzy, widziałbym tam spore rondo ze standardowym oznakowaniem, bez sygnalizacji (ewentualnie wzbudzana, ale nie wiem czy nie spowodowałoby to zamieszania). W Warszawie jest dużo rond z tramwajami bez sygnalizacji, w tym jedno bardzo ruchliwe rondo Wiatraczna, i tramwaje przejeżdżają bez problemu. Dodam że tramwaj wjeżdżający na rondo nie ma pierwszeństwa, ale z doświadczenia mogę powiedzieć, że tramwaj dojeżdżający do ronda z dużą prędkością pierwszeństwo jednak ma. :P

Łukasz Najman
Posty: 2069
Rejestracja: 27 grudnia 2009, 19:15
Lokalizacja: Częstochowa/Błeszno
Kontaktowanie:
Status: Offline

Re: Czy tunel tramwajowy jest potrzebny ? Czy rondo Reagana musi być tak duże ?

Postautor: Łukasz Najman » 31 maja 2016, 15:03

Można zrobić skrzyżowanie o ruchu okrężnym z pierwszeństwem dla tramwaju ;)

Awatar użytkownika
Michał Grzegorczyk
Posty: 8349
Rejestracja: 05 stycznia 2010, 23:21
Lokalizacja: Częstochowa
Status: Offline

Re: Czy tunel tramwajowy jest potrzebny ? Czy rondo Reagana musi być tak duże ?

Postautor: Michał Grzegorczyk » 12 czerwca 2016, 21:47

Ponieważ na zwykłym skrzyżowaniu tramwaj ma pierwszeństwo, na rondzie można dać mu pierwszeństwo znakami, żeby się biednym kierowcom nie pomyliło ;)


Wróć do „Organizacja i realizacja komunikacji”



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 12 gości