Budowa linii "TnB" - III kw. 2012r.
-
- Członek CKMKM
- Status: Offline
:O Brak mi słów......
- Kamil Ociepa
- Członek CKMKM
Odwodnienie przy przystanku tramwajowym Estakada jest praktycznie skończone. Kratka ściekowa jest zamontowana, zostało tylko ułożenie kostki brukowej.
- Piotr Radoliński
- Członek CKMKM
- Piotr Radoliński
- Członek CKMKM
- Janusz Karlikowski
- Kontaktowanie:
Ale to jakaś parodia. Ludzie pójdą jezdnią
-
- Członek CKMKM
Warto zwrócić także uwagę na to w jaki sposób skonstruowany jest peron przystankowy. Aby wsiąść do autobusu trzeba będzie zrobić szpagat. Podobnie jest na przystanku Jesienna-Szkoła.
- Michał Grzegorczyk
Tak o to, ale popatrz, że to jest cały czas wydzielone torowisko z minimalną ilością skrzyżowań albo nawet bez. Tam można sobie poszaleć.
- Wojciech Liberda
- Członek CKMKM
- Kontaktowanie:
Więc o tym ciągle mówię, że jedni układają, a drudzy rozbierają... I nie ma przystanku w kierunku Jesiennej, a nie można było zrobić tak jak na Orkana?
- Piotr Radoliński
- Członek CKMKM
Z przyczyn niezależnych ode mnie raport nr 104 ukaże się po godzinie 23:00
- Szymon Kryczka
- Członek CKMKM
- Kontaktowanie:
Ogólnie na Al. 11 Listopada jest jeszcze zepsute jedno z zejść (połączeń starego chodnika z nowym) brakuje wykończenia. Pan Kazimierz Augustyn o tym wie - bo sam mu to zgłaszałem parokrotnie itd, ale efektu na placu budowy nie ma...
-
- Członek CKMKM
Chciałem powiedzieć, że od nocy z poniedziałku na wtorek w tym tygodniu nie świecą wszystkie lampy na ul. Jagiellońskiej od bloku przy ul. Botaniczna 29 do skrzyżowania z ulicami 11Listopada, Niepodległości oraz Jagiellońską (łącznie ze skrzyżowaniem tych ulic). Jest bardzo ciemno na tym odcinku ulicy.
- Janusz Karlikowski
- Kontaktowanie:
Najciemniej Rafale to jest ... pod latarnią 

-
Rafał Kosakowski pisze:Chciałem powiedzieć, że od nocy z poniedziałku na wtorek w tym tygodniu nie świecą wszystkie lampy na ul. Jagiellońskiej od bloku przy ul. Botaniczna 29 do skrzyżowania z ulicami 11Listopada, Niepodległości oraz Jagiellońską (łącznie ze skrzyżowaniem tych ulic). Jest bardzo ciemno na tym odcinku ulicy.
Rozumiem na jakichś bocznych uliczkach ale na głównej ulicy

- Filip Kłyszejko
- Członek CKMKM
- Kontaktowanie:
Tak w sumie to dziwne jeśliby miała paść to jakaś jedna może dwie a nie wszystkie, ale ja się nie wypowiadam nie jestem fachowcem 

-
- Kontaktowanie:
Na całej długości ul.Rakowskiej też ciemno...
- Michał Grzegorczyk
Może jakiś kabel uszkodzony?
- Dominik Wójcik
- Kontaktowanie:
- Marcin Strzelecki
- Kontaktowanie:
Za tym sygnalizatorem nie będzie żadnego chodnika?? Jak na razie się na to nie zanosi.
-
- Członek CKMKM
- Kontaktowanie:
TV ORION: Tramwaj na Błeszno!
2013? Coś P. Bolczyk chyba pomylił miesiące. 
Roman Bolczyk pisze:... i do dnia 23 lipca stanie hala, w której pomieszczą się...

- Szymon Kryczka
- Członek CKMKM
- Kontaktowanie:
Zachęcam do obejrzenia filmiku. Pasy dla autobusów przy przystankach "Orkana - szkoła" wymalowano.
http://www.youtube.com/watch?v=ajK7zJdIU9U&feature=youtu.be
P.S. Z dniem dzisiejszym rusza mój kanał - bez nicku pod jakim jestem znany
Zapraszam do subskrybowania: http://www.youtube.com/SzymonKryczka
http://www.youtube.com/watch?v=ajK7zJdIU9U&feature=youtu.be
P.S. Z dniem dzisiejszym rusza mój kanał - bez nicku pod jakim jestem znany

- Piotr Radoliński
- Członek CKMKM
...jechałeś 40 km/h ? 

- Szymon Kryczka
- Członek CKMKM
- Kontaktowanie:
A nawet mniej
Pan jadący za mną przybierał się z zamiarem wyprzedzania, na co liczyłem, no ale niestety nie skusił się 

-
- Członek CKMKM
Info od pracowników budowy: po godzinie 11 Limanowskiego ma jechać tramwaj!!
- Dominik Wójcik
- Kontaktowanie:
O 12. miał być, ale osobiście nie sprawdziłem
- Janusz Karlikowski
- Kontaktowanie:
Był. Ok. 12:25 stawił się na przystanku WRZOSOWIAK. Fotki ok. godz. 16 (chyba, że ktoś wrzuci wcześniej).
Niestety znowu się przekonałem, że są lepsi i gorsi członkowie
Niestety znowu się przekonałem, że są lepsi i gorsi członkowie

-
- Kontaktowanie:
Przed 14 TWIST podążał Rakowską w stronę Wrzosowiaka.
- Dominik Wójcik
- Kontaktowanie:
Co znowu? Jak tylko - nota bene Twój znajomy - do mnie zadzwonił, to od razu puściłem identycznego SMS do wszystkich. Sam poszedłem do weterynarza z psem na przegląd i szczepienie. A czy kto i gdzie Twista złapał, to już kwestia tych, którzy tam poszli.
- Janusz Karlikowski
- Kontaktowanie:
Trochę ciężko goni się tramwaj autobusami poopóźnianymi po 7-8 minut. Zresztą nie ma już o czym mówić. Co do SMS-a, to owszem otrzymałem jak najbardziej, ale na trasie naliczyłem co najmniej 30 osób spoza klubu i nie były to rodziny motorniczego.
-
Nawet jakas pani z dzieckiem i wozkiem wsiadala na przystanku Wrzosowiat, takze raczej wpuszczano wszystkich chetnych 

- Janusz Karlikowski
- Kontaktowanie:
Ta pani czekała na ten tramwaj tyle co ja czyli około 25 minut. Wierz mi ta pani doskonale wiedziała, że tramwaj będzie jechał i nawet wiem skąd wiedziała (bo podsłuchałem jej rozmowy z dzieckiem - tym drugim większym). Miejsce w tramwaju jakby miała pewne. Mnie jednak nikt nie zaprosił "na pokład". Więc pchać się nie będę, basta.
19-01 #351 jechało się na prawdę zaje***** (na Kucelinie tylko minuta w plecy, na Wrzosowiaku prawie 6)
19-01 #351 jechało się na prawdę zaje***** (na Kucelinie tylko minuta w plecy, na Wrzosowiaku prawie 6)
- Dominik Wójcik
- Kontaktowanie:
30 osób spoza klubu? To ja nie wiem, do kogo wydzwaniał TWÓJ znajomy. Poza tym na FB dzisiaj znalazłem wpis kogoś też spoza klubu, że od PRACOWNIKÓW BUDOWY dowiedział się o kursie, ale o... 11:00. Także tamci sobie trochę postali. A że ludzi wpuszczano - tego dowiedziałem się tutaj, jeden post nad Tobą. Zrozumiałem naszego wspólnego Janusz znajomego, że to informacja o przejeździe, do pooglądania. Nie zagłębiałem się, dzisiaj mam inne sprawy na głowie, niż klub.
- Marcin Strzelecki
- Kontaktowanie:
Widziałem dzisiaj Twista z 10 jak jechał w kierunku centrum, za nim kilka innych osób. Najbardziej w oczy rzucały się jednak zdarcia na dolnej części tramwaju, przy każdym członie coś zdarte. Na końcu 2 członu albo początku 3 dostrzegłem nawet brak jednego elementu (z biała strzałką) na które to uwagę zwracał Tomasz Haładyj. Miejsce to było wgniecione.
-
- Członek CKMKM
Zahaczył na pętli, dokładnie przy peronie dla wsiadających. Początek trzeciego członu.
Dominiku, ja na forum pisałem o informacji od pracowników budowy, bo widziałem jak na Limanowskiego czyścili rowki torów, to zapytałem czy coś będzie jechało, odpowiedzieli że po godzinie 11 ma tędy jechać tramwaj, więc napisałem.
Dominiku, ja na forum pisałem o informacji od pracowników budowy, bo widziałem jak na Limanowskiego czyścili rowki torów, to zapytałem czy coś będzie jechało, odpowiedzieli że po godzinie 11 ma tędy jechać tramwaj, więc napisałem.
- Janusz Karlikowski
- Kontaktowanie:
@Dominik: co by zakończyć mój wywód, to powiem tylko, że wiem iż pewne osoby czekały by ... się przejechać. Szkoda, że nie wiedziałem, że należy się po prostu pchać do środka.
A o to fotki:

A poniżej chyba najbardziej udana moja fotka

To z okna #351
A o to fotki:
A poniżej chyba najbardziej udana moja fotka

To z okna #351
- Dominik Wójcik
- Kontaktowanie:
O widzisz Krystian! A forum jest poczytne.
A że to miał być przejazd z ludźmi - źle zrozumiałem p. Madeja. Myślałem, że to jeden z tych zakonspirowanych telefonów, o które prosiliśmy na zasadzie: "Jeśli znowu będzie przejazd techniczny, to dajcie znać - wystawimy dokumentalistę". I będąc święcie o takim stanie rzeczy przekonany, odpowiadałem na kolejne sms i telefony o "przejazd".
I bardzo źle się stało, że powiadomiono media i ludzi spoza klubu, bo ponoć Twist się zmasakrował i teraz wszyscy znowu będą kraczeć, jak to źle zbudowane jest, a można było po cichu przejechać i poprawić.
A że to miał być przejazd z ludźmi - źle zrozumiałem p. Madeja. Myślałem, że to jeden z tych zakonspirowanych telefonów, o które prosiliśmy na zasadzie: "Jeśli znowu będzie przejazd techniczny, to dajcie znać - wystawimy dokumentalistę". I będąc święcie o takim stanie rzeczy przekonany, odpowiadałem na kolejne sms i telefony o "przejazd".
I bardzo źle się stało, że powiadomiono media i ludzi spoza klubu, bo ponoć Twist się zmasakrował i teraz wszyscy znowu będą kraczeć, jak to źle zbudowane jest, a można było po cichu przejechać i poprawić.
-
- Członek CKMKM
Nie miałem złych intencji. Piotrek J. poprzednim razem napisał na forum że widział twista na Jagiellońskiej, to pomyślałem że jeśli wiem to również dam znać innym, nie wiedziałem że wszyscy z klubu wiedzą. Proszę o wybaczenie.
Dwie fotki ode mnie, słaba jakość bo robione telefonem.
Dwie fotki ode mnie, słaba jakość bo robione telefonem.
- Dominik Wójcik
- Kontaktowanie:
Ale nie mam pretensji do Ciebie Krystian. To w MPK mogli zarządzić "cichy przejazd", poinformować tylko Piotra (zakontraktowanego dokumentalistę) i po cichu wybadać trasę. A teraz wszyscy malkontenci będą grzmieć, że trasa ma wady.
-
- Członek CKMKM
Akurat o tym że trasa ma wady, że perony zostały źle zbudowane i trzeba było je przerabiać wie 80% mieszkańców Wrzosowiaka i Błeszna. Takie wieści niestety rozchodzą się bardzo szybko i nikt nic na to nie poradzi. Tak samo jeszcze kilka miesięcy temu wszyscy byli pewni że tramwaj utonie pod wiaduktem na Rakowskiej i ten jeden fakt rzucił zły cień na całą budowę.
- Janusz Karlikowski
- Kontaktowanie:
A mnie bardzo ciekawi kiedy odbędzie (odbędą) się przejazdy po całej trasie innego rodzaju taboru. Co do 2x105 to jest to oczywiste, bo takie składy tu trafią, solo 105 raczej też, bo przecież w nocy nie pojadą Twisty. Co do 102 to nie wiem, ale w końcu to wagon gospodarczy, więc pewnie tu trafi, a po drugie chyba wagon powinien wziąć udział w paradzie 1.09. Z tegoż samego powodu trasę powinna pokonać eNka.
A sama parada - cóż chyba takie określenie póki co pada tylko tu, na forum. Nic oficjalnie nie było na ten temat. Jednak gdyby coś takiego było, to z wielką przyjemnością przejechałbym się #808
A sama parada - cóż chyba takie określenie póki co pada tylko tu, na forum. Nic oficjalnie nie było na ten temat. Jednak gdyby coś takiego było, to z wielką przyjemnością przejechałbym się #808

-
- Członek CKMKM
Byłoby wybornie, gdyby takowa parada miała miejsce, wszak to bardzo ważny moment dla częstochowskiej komunikacji miejskiej.
A tak na marginesie, czy ktoś z kręgów klubowych wie może kiedy MZDiT przywróci przystanek autobusowy ŻARECKA? Peron jest gotowy, znak też stoi...
A tak na marginesie, czy ktoś z kręgów klubowych wie może kiedy MZDiT przywróci przystanek autobusowy ŻARECKA? Peron jest gotowy, znak też stoi...
- Łukasz Szkurłat
Następnym razem obudujcie trasę wielkimi płatami blachy, jak to ma miejsce na budowach. Panikarze nie będą mieli czego roznieść, a Wy utrzymacie monopol...
- Janusz Karlikowski
- Kontaktowanie:
Niby tak, ale ja osobiście bałbym się na tym przystanku wsiadać dobiegając lub zakładając, że do autobusu niskopodłogowego wejście/wyjście "idzie jak po maśle". Nie wiem kto to wymyślił, ale dla kobiety z wózkiem to masakra, dla kogoś na wózku inwalidzkim nie wiem czy starczy platformy z pojazdu - moim zdaniem nie. Wiem, że padało to pytanie już: ale co to ma byćKrystian Kukuła pisze:A tak na marginesie, czy ktoś z kręgów klubowych wie może kiedy MZDiT przywróci przystanek autobusowy ŻARECKA? Peron jest gotowy, znak też stoi...

Przy okazji tej okolicy, to o pomstę do nieba woła przystanek przy stadionie w kier. północnym. Mało który kierowca już tam wjeżdża, a i sam dojazd od momentu przecięcia torów to piekło dla resorów. Czy to jakiś nowoczesny sposób na połączenie starego i nowego asfaltu

Oj, niby jest fajnie, ale nie doróbek to jest tyle co w PRL. Tyle, że teraz większość poprawiają

- Dominik Wójcik
- Kontaktowanie:
Sebastian, nie chodzi o monopol. Chodzi o to, że trasa nie jest oddana do użytku, a więc formalnie... nie istnieje
A że są wady - no są, ale trasa nie istnieje, więc co to kogo obchodzi. W chwili uruchomienia ma być prima soft. To, co było wcześniej, ma nikogo nie obchodzić, bo to epizody budowy. Jak w cukierni - nikt nie wie, czy kucharz nie maczał swojego przyrodzenia w jego ciastku...

Dokładnie jak Dominik napisał. Ta trasa jest jeszcze nie oddana. Wszystkie dotychczasowe przejazdy są przejazdami próbnymi. Ponieważ Twist jest nowym (czytaj: eksperymentalnym) tramwajem, zabudowanym na czterech wózkach i posiadającym tylko 2 przeguby inaczej wpisuje się w łuki (czytaj zakręty). Z tego też powodu pewne elementy infrastruktury torowej trzeba było skorygować. I nie wynika to z niedbalstwa wykonawcy ale bardziej z postępu technologicznego jaki widzimy w nowoczesnym taborze. Gdy powstawał projekt takiego taboru nie było i trasy projektowało się troszkę inaczej. Teraz trzeba pewne rzeczy dopasować. Ale to tylko kosmetyka i nie ma co z tego sensacji robić.
-
- Członek CKMKM
- Kontaktowanie:
- Dominik Wójcik
- Kontaktowanie:
Poza tym co się dziwić - wszystko (jak to w Częstochowie) realizowane jest na odwrót. Normalnie, najpierw kładzie się torowisko, później dopasowuje się perony. A u nas: najpierw perony, później torowisko, później jakieś cudawianki z przeciąganiem itp. Ale cóż - urząd nie potrafi na bieżąco koordynować takich dużych inwestycji.
- Michał Grzegorczyk
Pierwszy przejazd Twista nową trasą i... od razu pod górkę (wideo)
Na ul. Jesiennej ktoś zasypał tory na odcinku kilkudziesięciu metrów kamieniami i piaskiem. Nie wiadomo, czy było to specjalne działanie, czy też pozostałości po robotach przy kostce brukowej przy torowisku. Dodatkowe emocje wywołało to, że było to w pobliżu posesji, której właściciel od kilku lat protestuje przeciwko budowie nowej linii tramwajowej tuż przy jego domu.
- Dominik Wójcik
- Kontaktowanie:
Na pewno nic tam Hibernatus nie ruszył, ale przez głupie groźby i całe jego protesty, zagwarantował sobie to, że w przypadku jakiejkolwiek awarii, pierwsze podejrzenia padną na niego.
Gratuluję wygranej!
Gratuluję wygranej!

- Michał Grzegorczyk
Jakby ktoś mógł poprawić literówkę w linku dwa posty wyżej.
-
- Członek CKMKM
- Kontaktowanie:
Michał poco podajesz ten sam link co ja

Teraz pytanie: Czy ktoś wie który z twistów wyjechał na JAZDĘ PRÓBNĄ po linii nr 3 - chodzi o nr taborowy.

Teraz pytanie: Czy ktoś wie który z twistów wyjechał na JAZDĘ PRÓBNĄ po linii nr 3 - chodzi o nr taborowy.